Belföld

Sorban mehetnek csődbe a háziorvosi praxisok?

Az Alkotmánybíróság zöld utat adott annak a jogszabálynak, hogy a vállalkozásoknak az elvárható jövedelem alapján kell adózniuk.

A jogszabály azért jelenthet gondot, mert a 6800 praxis 95 százaléka vállalkozásban működik, a közalkalmazotti bértábla szerint számolt „elvárható” jövedelem közelében sincsenek, amelyet az orvosok ki tudnak venni a saját bérükként – írja a közrádió honlapja.

Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Szövetségének ügyvezető elnöke elmondta, 56 évesen 30 éve dolgozik szakorvosként, a bértábla szerint az elvárható jövedelme bruttó 300 ezer forint, miközben ennek csak a felét tudja kigazdálkodni a praxis pénzéből. A jogszabály szerint viszont a 300 ezer forint után kell adót és járulékot fizetnie, az adóhatóság pedig a szabályok szerint beszedi az adót.

Hozzátette, az eddigi 35 helyett most meghaladja a 40 százalékot, amit az összbevételből vissza kell fizetni. Szerinte emiatt három hónap alatt ellehetetlenülhetnek a háziorvosi vállalkozások, és sorozatos csődök várhatók.

A szaktárca közleményében úgy reagált, az egyik munkacsoport foglalkozik a kérdéssel, a megoldási javaslataikat október közepén hozzák nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik