Belföld

Puha célpontok lettünk Afganisztánban

A honvédelmi államtitkár ezzel indokolta a felülvizsgálat szükségességét.

Hamarosan felülvizsgálják az afganisztáni magyar szerepvállalást – mondta az MR1-Kossuth Rádiónak a honvédelmi államtitkár. Fodor Lajos szerint a helyzet jelentősen megváltozott a közép-ázsiai országban, már nincsenek olyan biztonságban a tartományi újjáépítési csoport tagjai, mint négy évet. Szerinte a tálibok nemrégiben tett fenyegetését is komolyan kell venni.

A honvédelmi államtitká hozzátette: mivel a tálibok erősödése miatt már nehezen végrehajtható az az újjáépítési feladat, amiért odamentünk, felül kell vizsgálni a szerepvállalásunkat. Erről egyeztet Magyarország az Egyesült Államokkal, illetve a NATO képviselőivel. Több opció van – mondta Fodor Lajos.

Ezek között szerepel az, hogy esetleg táborhelyet váltunk, és az is, hogy miként tudunk más, esetleg harcoló alegységet küldeni. Sajnos puha célponttá váltunk – fogalmazott az államtitkár: „Amikor odamentünk, nem harcolni mentünk, hanem békét teremteni és segíteni. Most sokkal ellenségesebb környezet vesz bennünket körbe”.

A katonákat és a táborhelyet is megerősítik – közölte Fodor Lajos. Ebben az Egyesült Államok is segít nekünk. Körülbelül 9-10 millió dollár értékben kapunk különféle harci eszközöket. Jelenleg 400 magyar teljesít szolgálatot Afganisztánban, és az előző kormány vállalása szerint még 200 csatlakozik hozzájuk, de nem egyszerre, hanem kisebb csoportokban – mondta az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik