Belföld

Az LMP a nők helyzetén javítana

Iván Imre Krisztián
Iván Imre Krisztián

2010. 09. 22. 21:53

A párt egy ötpontos javaslatcsomagot dolgozott ki, mert itthon - a számok alapján - komoly nehézségekbe ütközik a munka és a magánélet összeegyeztetése.
Korábban a témában:

Az LMP szerint a nemzetközi tapasztalatok világosan mutatják, hogy azokban az országokban magasak a születési ráták, ahol jelentős a női foglalkoztatottság. A párt ennek érdekében egy ötpontos javaslatcsomagot dolgozott ki: ebben szerepel, hogy létre kell hozni a munkaügyi jogok kormánybiztosa pozíciót, a többi között a kisgyermekes szülők munkaerő-piaci kiszolgáltatottságának megszüntetésére.

Ezen kívül az ellenzéki párt szerint fejleszteni kell a gyes és a gyed melletti képzéseket, a munkaadóknak pedig egy éven keresztül járulékkedvezményt kellene kapniuk a gyesről visszatérők után. Az LMP azt is javasolja, hogy legyen rugalmasabb a bölcsődék és az óvodák nyitvatartási ideje, illetve szűnjön meg a családi napközik hátrányos megkülönböztetése.

Az LMP közleménye emlékeztet, hogy itthon a 3 év alatti gyermeket nevelő nők alig 10 százaléka dolgozik. Bár a párok általában 2 gyermeket terveznek, a termékenységi arány mégis ennél kisebb és Európában a legalacsonyabb mutatók közé tartozik.

vissza a címlapra
  • Címkék:
  • LMP

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.