LMP
Belföld

Az LMP a nők helyzetén javítana

A párt egy ötpontos javaslatcsomagot dolgozott ki, mert itthon - a számok alapján - komoly nehézségekbe ütközik a munka és a magánélet összeegyeztetése.

Az LMP szerint a nemzetközi tapasztalatok világosan mutatják, hogy azokban az országokban magasak a születési ráták, ahol jelentős a női foglalkoztatottság. A párt ennek érdekében egy ötpontos javaslatcsomagot dolgozott ki: ebben szerepel, hogy létre kell hozni a munkaügyi jogok kormánybiztosa pozíciót, a többi között a kisgyermekes szülők munkaerő-piaci kiszolgáltatottságának megszüntetésére.

Ezen kívül az ellenzéki párt szerint fejleszteni kell a gyes és a gyed melletti képzéseket, a munkaadóknak pedig egy éven keresztül járulékkedvezményt kellene kapniuk a gyesről visszatérők után. Az LMP azt is javasolja, hogy legyen rugalmasabb a bölcsődék és az óvodák nyitvatartási ideje, illetve szűnjön meg a családi napközik hátrányos megkülönböztetése.

Az LMP közleménye emlékeztet, hogy itthon a 3 év alatti gyermeket nevelő nők alig 10 százaléka dolgozik. Bár a párok általában 2 gyermeket terveznek, a termékenységi arány mégis ennél kisebb és Európában a legalacsonyabb mutatók közé tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik