Belföld

Szalmonellajárvány Székesfehérváron

Az óvodások és kisiskolások körében járvány miatt napi 1-6 újabb megbetegedés történik.
Kapcsolódó cikkek

Az ÁNTSZ adatai szerint 181 megbetegedés történt, közülük 95 esetben mutatták ki a kórokozót. 9 gyerek került kórházba, de arról nincs információ, hányan lehetnek még bent, illetve milyen állapotban vannak.

A járvány szeptember 8-a óta terjed, az utolsó adatok szerint napi 1-6 újabb megbetegedés történik. A szükséges fertőtlenítéseket elvégezték. Valamennyi beteg óvodás vagy alsó tagozatos: 5 iskolában és 11 óvodában jelentkezett a fertőzés, a betegek magas, 38-40 fokos lázzal, erős hasmenéssel, fejfájással, hányással küszködnek – mondta a Független Hírügynökségnek Lencsés Gyöngyi tisztiorvos. Hozzátette: kiderült, hogy a járvány az ebédet főző konyháról terjedt. A dolgozók szűrését elvégezték, közülük háromnál találtak salmonella enteritidis baktériumot.

Még vizsgálják, pontosan mi okozta a fertőzést, sok idő telt el a bejelentés és az első megbetegedések között, próbálják visszagöngyölíteni a történteket. A konyha üzemel, intézkedni csak a vizsgálat lezárása után lehet – mondta Gombos Zoltán, a Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik