Belföld

Pécsi vita a reverenda becsületéről

A pécsi egyházmegye tiltakozik a gazdasági és szexuális vádak ellen.

“Áll a bál a pécsi püspökségnél” – írja a Népszabadság, miután a helyi Egyházfórum című lap főszerkesztője bejelentette, hírei szerint vatikáni vizsgálat által feltárt bűncselekmények állnak a katolikus püspökségnél történt felmentések hátterében.

A Népszabadsággal az egyházmegye tudatta, alaptalan a vád, amit Wildmann János katolikus teológus, a keresztény folyóirat főszerkesztője fogalmazott meg. A hivatalos állásfoglalás szerint a püspök a gazdasági igazgatót saját kérésére, megromlott egészségi állapota miatt mentette fel. A püspöki iroda korábbi vezetője helyett pedig egy informatikában is jártas munkatársat neveztek ki “az egyházmegye számos és sokrétű feladatainak napi ellátásra”.

Wildmann János kitart saját verziója mellett. Szerinte a pécsi püspökségnél történt felmentések hátterében: gazdasági visszaélés, homoszexuális zaklatás, szőnyeg alá söpört pedofil ügy áll. Szerinte nemcsak ő, hanem – egymástól függetlenül – többen is bejelentést tettek vatikáni hivataloknál és magyar egyházi vezetőknél.

A főszerkesztő az egyházmegye tiltakozása ellenére továbbra is úgy véli, a Szentszék elvégezte a vizsgálatot a pécsi püspökségen. A menesztések Wildmann János számára azt igazolják, hogy a vatikáni szervek ma már fontosabbnak tartják az igazság felderítését és az egyház hitelének helyreállítását, mint a mundér becsületét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik