Nagyvilág

Nem örülnek a pápalátogatásnak a britek

Heves tiltakozás övezi XVI. Benedek pápa első hivatalos nagy-britanniai látogatását. Az ellenzők leginkább a vizit biztosításának magas költségeit kifogásolják.

A katolikus egyházfő négynapos angliai és skóciai utazásának biztosítása ugyanis több mint 20 millió fontra rúg, amelynek több mint felét a brit adófizetők állják.

A látogatás ellenzői emellett azt is kifogásolják, hogy a pápa állami fogadtatásban részesül, miközben az abortuszról, illetve a homoszexuálisok jogairól vallott nézetei, valamint a molesztálási botrányok miatt szerintük a katolikus egyház vezetője ezt nem érdemelné meg. A pápai vizitet több neves brit közéleti személyiség, mint például Terry Pratchett író és Richard Dawkins biológus, egy a The Guardianban megjelent közös levélben ítélte el.

XVI. Benedek szeptember 16-tól 19-ig tartó hivatalos látogatásán többek között találkozik majd II. Erzsébet brit uralkodóval, illetve a brit kormányfővel, valamint közös istentiszteletet tart a canterburyi érsekkel. Ez lesz az első alkalom, hogy egy katolikus egyházfő ellátogat az anglikán vallási vezetőhöz a londoni Lambeth Palotába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik