Belföld

A Fidesz bebetonozza a jobboldali média túlsúlyát

Tölgyessy Péter szerint az erőszakos térítés visszaüthet.

A Fidesz nem szünteti meg Magyarországon a sajtószabadságot, de bebetonozza a jobboldali médiatúlsúlyt. Az Alkotmány már elfogadott újraszövegezése sem jelenthet mást, mint az állami beavatkozás jogi meglapozását – mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádiónak.

Az alkotmányjogász nem zárta ki, hogy a jövőben az Alkotmánybíróság sajtószabadságot védő kifinomult határozatainak további érvénye is megkérdőjeleződik. A médiaháború jobboldali hősei úgy kerülhetnek be a közszolgálati médiába, hogy közben az ezek működésért viselt kormányzati felelősség továbbra se lenne világos. Az erőszakos térítés vissza is üthet azonban – figyelmeztetett Tölgyessy Péter.

Szerinte “az évtizedes jobboldali vágyakat, mítoszokat beteljesítő szabályozás most elégtételt ad a sokáig lenézett jobboldali újságíróknak. De, ha ők most egyszerre téríteni kezdenének, az hosszabb távon csak gyengítheti a jobboldalt…”. Az erőteljesebb állami befolyásolás kiépítése mindenképpen növeli a kormány hatalmát, de ezzel a hazai nyilvánosság szerteágazó gondjait csak mélyíti – tette hozzá Tölgyessy, aki szerint a “hagyományosan ellenzéki kultúrájú Magyarországon nem igazán okos megszorongatni az ellenzéki sajtót”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik