Belföld

4-es metró: feljelentést tett az ÁSZ

A számvevőszék a közbeszerzések és a kifizetések miatt ment az ügyészségre, pedig nem is vizsgálta azokat.

“A forgalomba helyezés időpontja és a beruházási ráfordítások végleges összege bizonytalan” – ez az egyik legfontosabb megállapítása az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 4-es metróról szóló, a Népszava birtokába került jelentésének.

Bár az ellenőrök a közbeszerzési eljárások és a kifizetések szabályszerűségét nem vizsgálták, az ÁSZ jogi osztálya mégis ennek kapcsán tett feljelentést az ügyészségen, hűtlen kezelés gyanújával. A jelentés szerint amúgy “a beruházás összköltsége a műszaki tartalmával összevetve reálisnak tekinthető”.

Az ÁSZ-jelentés azt javasolja a kormánynak, hogy módosítsa a finanszírozási szerződést, illetve javasolták kiegészíteni a szerződést azzal is, hogy a fővárost az állami támogatás visszafizetésének kötelezettsége terheli, ha a BKV-t privatizálná vagy a beruházás bármely részét elidegenítené.

A főváros szerint a vizsgálat számos téves megállapítást és következtetést tartalmaz – mondta a lapnak Gyekiczky András, az ÁSZ-jelentést véleményező fővárosi munkacsoport vezetője. Ilyennek nevezte, hogy a jelentés alapján nem világos, az ÁSZ milyen cselekmények, jelenségek alapján vonta le következtetését a hűtlen kezelés gyanújával kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik