Belföld

Rétvári: nyíltabb lesz a jogalkotás

Januártól nyíltabbá, átláthatóbbá válhat a jogalkotás - a kormány az eddigiektől eltérő, "formabontó" javaslatot terjeszt ősszel a parlament elé a társadalmi egyeztetésekről - mondta el Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

A parlamenti államtitkár megfogalmazása szerint egy teljesen új típusú, formabontó javaslat kerül az Országgyűlés asztalára. Eddig a társadalmi egyeztetésről két bekezdés szólt a jogalkotási törvényben, most azonban erről külön jogszabályt alkotnak. A javaslatot együtt tárgyalják majd az új jogalkotási törvénnyel, amit december 31-i hatállyal semmisített meg az Alkotmánybíróság.

Sokkal átláthatóbbá, nyíltabbá válik majd a jogalkotás a kormány tervei szerint januártól – mondta Rétvári Bence.
A kereszténydemokrata képviselő a részletekről szólva kiemelte: az a cél, hogy a civil szervezetek, érdekképviseletek, egyházak és egyéb tömörülések tapasztalatai, javaslatai az eddigieknél jobban integrálódjanak a jogalkotásba. Kiemelte: a kormány kifejezett szándéka, hogy a törvények megalkotását társadalmi konzultációk sorozata előzze meg.

Minden, a kormány által beterjesztett törvényhez hozzá lehet majd szólni a közigazgatási egyeztetés időtartama alatt a szaktárcák honlapján. Ezzel párhuzamosan zajlanak a civil egyeztetések is – tette hozzá. Nagyobb léptékű változtatások esetén már a jogszabály koncepcióhoz is lehet véleményt küldeni, még a törvénytervezet szövegének megszületése előtt.
Emellett stratégiai partneri viszonyt alakítanának ki azokkal a szervezetekkel, kamarákkal amelyek méretüknél, szakmai tevékenységüknél fogva a leghatékonyabban tudják segíteni a kormányzati munkát és a legjobban tudják képviselni az adott ágazatot. Erről az adott tárca vezetője kötne megállapodást a területén érintett szervezetekkel.

Rétvári Bence elmondta, hogy utánkövetésre is sor kerül majd, a jogszabályok hatályba lépése után egy bizonyos idő elteltével a kormány azokat, akik részt vettek a törvény vitájában felkéri, hogy a hatékonysággal, működéssel kapcsolatos tapasztalataikat osszák meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik