Belföld

Bene “totálisan megdöbbent” a tévéostromon

A volt országos rendőrfőkapitány szerint Gyurcsány támogatása mentette meg Gergényit a felelősségrevonástól.

“Totálisan megdöbbentem” – mondta Bene László volt országos rendőrfőkapitány a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság pénteki ülésén arról, mit érzett, amikor értesült a Magyar Televízió székházánál történtekről.

A volt főkapitány, aki 2006-ban az ostrom idején az Interpol brazíliai közgyűlésén vett részt, közölte: a székházostrom után kapott telefonon tájékoztatást Szabadfi Árpád akkori főkapitány-helyettestől a történtekről, és a hotel internetszobájában azonnal “rákeresett”. “Totálisan megdöbbentem” – mondta akkori érzéseiről, mivel – mint fogalmazott – elképzelhetetlennek tartotta, hogy Magyarországon ilyen történhessen.

Az őszödi beszédről és annak tartalmáról a hazaúton értesült, a repülőtéren az egyik külügyi tisztviselő adta át neki az ezzel kapcsolatos újsághíreket a repülőtéren. Külföldi útjáról szerda este ért haza, két átszállással.

Gyurcsány védte meg Gergényit

Szóba került egy 2006 novemberében készült jelentés is, amely a BRFK vezetőjének büntetőjogi felelősségét firtatta. Bene László közölte: ő nem emlékszik erre a jelentésre.

Emlékeztetett rá: a 2006. október 23-i események után Gergényi Péter beadta nyugdíjazási kérelmét, ezzel ő és az igazságügyi miniszter is egyetértett, azonban Gyurcsány Ferenc magához hívatta Gergényi Pétert, és felkérte, vonja vissza nyugdíjazási kérelmét. Felvetette, ezek után hogyan indíthatott volna eljárást ellene.

Gulyás Gergely, az albizottság fideszes elnökének kérdésére, hogy ezek szerint Gergényi Péter a kormányfőtől olyan támogatást kapott, ami után lehetetlenné vált, hogy vele szemben bármilyen felelősségre vonás induljon, Bene határozott igennel válaszolt és hozzátette: „nekem ezek után nagyon szerény lehetőségeim voltak”.

Nyugodt a lelkiismerete

Bene elismerte, hogy követtek el hibákat, de nyugodt a lelkiismerete, a tévészékház 2006-os ostroma után Brazíliából hazaérkezve mind emberileg, mind szakmailag mindent megtett, amit megtehetett.

Hangsúlyozta: ennek ellenére egy ekkora szervezet rendkívül nehezen mozdítható, nehezen lehet keresztülvinni az akaratot. Mint mondta, feltette magának a kérdést, mit tehetett volna még, és az a válasza, hogy semmit. Ő maga próbálta meggyőzni az állományt, de az alárendeltjein keresztül jutott el az utasítása az állományhoz.

Utalt arra, hogy őt egyik pillanatról a másikra menesztették, 40 év közszolgálat után. Mint mondta, általános felelősség terheli, mint minden első számú vezetőt, a történtek miatt, és bár ő volt akkor a rendőrség vezetője, de nem neki kell mindenkinek minden felelősségét vállalnia.

„Amit nem látok, azt nem tudom leállítani” – válaszolta Bene László Morvai Krisztinának, a Jobbik európai parlamenti képviselőjének arra a felvetésére: tett-e valamit azért, hogy leállítsa a rendőri jogsértéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik