Belföld

A Pécsi Egyházmegye cáfolja a szentszéki vizsgálat hírét

Az Egyházfórum című folyóirat főszerkesztője azt írta, a Szentszék gazdasági és szexuális visszaélések gyanúja miatt folytatott vizsgálatot.

Felmentették a Pécsi Egyházmegye két, vezető beosztású alkalmazottját, a gazdasági főigazgatót és a püspöki iroda vezetőjét – közölte több különböző forrásra hivatkozva Wildmann János, az Egyházfórum című folyóirat főszerkesztője. Nyilatkozatában azt írta, hogy a Szentszék gazdasági és szexuális visszaélések gyanúja miatt folytatott vizsgálatot a püspökség vezetése ellen az elmúlt évben.

Wildmann még 2006-ban kért vizsgálatot a Pécsi Egyházmegye vezetősége ellen felmerült vádakkal kapcsolatban, amelyekben többek közt egy pedofília gyanújába került pap ügyének eltussolása is szerepelt. A Szentszék vizsgálatának első következménye lehet a vezetők felmentése – véli a főszerkesztő.

A Független Hírügynökség egy neve elhallgatását kérő forrásból úgy értesült, hogy az egyházmegyének utalt állami támogatások felhasználásával és a különböző egyházmegyei beruházások, illetve felújítások gazdasági ügyeivel kapcsolatban merültek fel elszámolási problémák, míg voltak olyan egyházmegyei alkalmazottak, akik homoszexuális zaklatás áldozataivá váltak. Azt írták, közülük néhányan más egyházmegyébe kérték át magukat, de voltak olyanok is, akik a papi hivatást hagyták el a zaklatások miatt.

A Pécsi Egyházmegye cáfol

Nem folytat és nem is folytatott vizsgálatot a Szentszék a Pécsi Egyházmegye vezetése ellen, így nem lehetett felmentés a vizsgálat vége – közölte a Pécsi Egyházmegyei Hatóság.

A nyilatkozat szerint a Pécsi Egyházmegye gazdasági tanácsának megbízatása lejárt, erre figyelemmel vált szükségessé annak megújítása. A korábbi gazdasági vezető, aki 20 éven keresztül töltötte be hivatalát, kérelmezte a püspöknél, hogy a megromlott egészségi állapota miatt őt mentse fel a betöltött tisztsége további ellátása alól, amit a püspök elfogadott.

A püspök a vagyonkezelőt 2010. szeptember 30. napjával felmentette és a Pécsi Egyházmegye nevében megköszönte, hogy vagyonkezelőként 20 éven keresztül lelkiismeretesen, és szakszerűen szolgálta az egyházmegye érdekeit – áll a közleményben.

A gazdasági tanács mandátumának lejártával nem csak a vagyonkezelő, hanem az irodaigazgató személyében is változást történt, Mayer Mihály megyéspüspök (képünkön) az informatikában jártas munkatársát nevezte ki az egyházmegye feladatainak napi ellátására – olvasható a püspökség nyilatkozatában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik