Belföld

Szilvásy a tévében beszélt 2006-ról

A volt titokminiszter szerint nem használták politikai célra a titkosszolgálatokat.

Szilvásy György a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában azt mondta, a megfigyelési ügyre hasonlít az, hogy a Fidesz folyamatosan azt sugallja, az MSZP a titkosszolgálatokat politikai célra használja fel.

A volt titokminiszter szerint 2006 őszén a Jobbik, a Fidesz szervezeteinek összefogása, a szélsőségeket támogató kettős beszéd adott politikai hátszelet a zavargásoknak. Úgy véli, nem igaz, hogy a politika volt a rendőri tehetetlenség mögött: a tévészékház ostromának napján a rendőrségi és a nemzetbiztonsági rendszer is felkészületlen volt az eseményekre.

Hozzátette, 20 éves konszenzus volt arról, hogy az NBH nem foglalkozik politikai érintettségű dolgokkal.

Ismert, Szilvásy György a 2002-2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság ülésén – a szocialista párt döntésére hivatkozva – nem jelent meg. Az albizottság fideszes elnöke erre úgy reagált, mindenképpen szankcionálni kellene azt, ha valaki a meghívás ellenére nem jelenik meg egy adott bizottság ülésén.

A volt miniszter reagált a hackerügyre is: elismerte, hogy az illetőt ő mutatta be a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának, de arról nem látott papírt, hogy törvénytelen akciókba kezdett volna.

AJÁNLOTT LINK:

Szilvásy: kísért a megfigyelési ügy (videó) (Hirado.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik