Belföld

Hajléktalanok – Tarlós emberséges megoldást ígér

A Fidesz főpolgármester-jelöltje a Máltai Szeretetszolgálattal működne együtt.

A Fidesz és a KDNP főpolgármester-jelöltje szerint emberségesen kell megoldani a fővárosi hajléktalanproblémát. Tarlós István az MTI-nek csütörtökön egy közbiztonsági konferencián azt mondta: minden egyes, a fedél nélkülieket érintő intézkedést a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal szoros együttműködésben fog megtenni.

A politikus szerint biztosítani kell az érintettek számára azt a feltételrendszert, amely a lakhatásukhoz, egészségügyi és szociális ellátásukhoz, valamint a társadalomba való visszailleszkedésükhöz, munkába állásukhoz szükséges.

Tarlós István felvetette: az államnak vagy az önkormányzatnak nem kötelessége-e fellépni, ha az említett lehetőségek biztosítása ellenére lesznek, akik “a törvényen kívül, az emberi együttműködés szabályain kívül” helyezik magukat?

A politikus azt ígérte, hogy ha az ilyen esetek miatt szükséges lesz a hatósági fellépés, akkor ehhez is kérik majd a “máltaiak” tanácsait és jelenlétét.

Tarlós István az MTI kérdésére azt mondta, megválasztása esetén felül fogják vizsgálni, elegendő-e a szállókon a férőhelyek száma, és ha szükséges, újabbakat létesítenek. “Egészen bizonyosnak” mondta, hogy a hajléktalan pároknak “koedukált” szállót fognak nyitni Budapesten.

Tarlós szerint problémát jelent az is, hogy a szállók nem elég biztonságosak, az ott lakók egy része meglopja a lakótársait, ezért sokan nem is mernek bemenni ezekbe az intézményekbe.

Tarlós István a közbiztonság témájában rendezett konferencián azt hangoztatta: “életszerűen és humánusan” kívánja megoldani a problémákat, nem pedig – ahogy szerinte egyesek teszik – távolról, például a Rózsadombról “papolva a szociális érzékenységről”. Hozzátette: kíváncsi lenne, előbbiek hogyan beszélnének, ha néhány hétre egy olyan lakótelepi házba kellene költözniük, ahol a valóságban is szembesülnének az ott élők problémáival.

Elmondta, ő 25 évig élt panelházban, ezért tudja, gyakran jogos igény, hogy egyeseket az “elemi együttélés” szabályainak betartására kényszerítsenek.

Kitért arra is, hogy át fogják tekinteni az épületfelújítási pályázatokat, mert szerinte sokan vannak, akik az állami és önkormányzati szerepvállalás mellett sem tudják kifizetni a rekonstrukció rájuk eső önrészét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik