Belföld

Atkári: nem csak Tarlósnak adok tanácsot

Szívesen dolgozik majd Tarlós Istvánnak, de politikai posztot nem akar Atkári János. A korábbi szabad demokrata főpolgármester-helyettes szerint Budapest pénzügyi helyzete sötétebb, mint Demszkyék állítják. Amúgy a jelenlegi főpolgármesterrel csak közvetítők útján kommunikál. Interjú.

Hogyan fogadta Tarlós István felkérését egy esetleges pénzügyi tanácsadói posztra?

Először 2006 nyarán keresett meg. Tudni kell, hogy szakmai jelleggel bárkinek adok tanácsot, ingyen, bérmentve.

Tarlósnak is ingyen ad majd tanácsot?

Ha rendszeres munka lesz, akkor nyilván megbízásos jogviszony keletkezik majd, és kapok érte pénzt. A nyugdíjamat nem szívesen adnám már fel.

Politikai posztot vállalna?

A főpolgármester-helyettesi poszt kizárt, csak olyan szerep jöhet számításba, ami nem borítja fel az általam tolerálható kereteket.

Vagyis?

Tarlós nyilván választ majd magának egy pénzügyekkel foglalkozó helyettest a közgyűlésből. Őt szintén segíteni fogom.

Ha ilyen lazán kapcsolódik a várható városvezetéshez, előfordulhat, hogy rövid lesz a kapcsolatuk. A szakításhoz elég lehet egy meg nem fogadott tanács.

Demszky Gáborral azért „szakítottam”, mert az egyik helyettese, Schiffer János szabálytalanul akart kifizetni milliókat egy színháznak. Többször jeleztem a problémát Demszkynek, majd amikor átutalták a pénzt, összepakoltam. Tarlóssal is lehet véleménykülönbség, de ha felelősségem van és szabálytalanul történnek a dolgok, vele sem zárható ki a szakítás.

Hat éve már, hogy távozott Demszky mellől. Azóta kívülről is rálátott a főváros pénzügyeire?

Az adósságállománynak és Budapest pénzügyi egyensúlyi helyzetének nincs köze egymáshoz. Mindig a folyó bevételek és a folyó kiadások közti különbség mértéke a meghatározó. Amiről nincs képe egy kívülállónak, az a belső eladósodottság mértéke. Ezt jelenleg csak becsülni tudom, és úgy látom, vészesen felgyorsult a növekedés.

Demszkyék szerint nincs nagy gond.

Sötétebb a kép, mint ahogy mondják. Az is kétes, rendelkezésre áll-e a most folyó fejlesztések fedezete.

Hazudnak?

Nemcsak ködösítésről van szó. Tartok tőle, hogy a jelenlegi városvezetés nem is látja a bajt.

Kemény szavak. Van még kapcsolata a főpolgármesterrel?

Gyakorlatilag nincs. Miután 2004 őszén elvonta a jogkörömet, szinte csak a folyosón találkoztunk, köszöntünk egymásnak. Később, 2009 májusában a főjegyzőn keresztül üzentem, hogy ingyen is dolgoznék, segíteném átláthatóbbá tenni város pénzügyi helyzetét. Ajánlatom a főpolgármesteri kabinet elé került, és némi vita után elutasították. Majd tavaly decemberben Demszky jelezte, meggondolta magát, csináljam. Aztán mégis visszakozott. Persze nem személyesen tette ezt, csak közvetítők útján kommunikált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik