Belföld

A Jobbik börtönbe zárná Gyurcsányt és Orbánt

A bűnük: a volt kormányfő nem ment el a parlamenti meghallgatásra, a jelenlegi politikailag korrekt volt.

Mint arról a hír24 elsőként beszámolt a Jobbik három év börtönnel büntetné, ha valaki nem fogadja el a cigánybűnözés létezését. A Népszabadság most ennek kapcsán arra emlékeztet, hogy Orbán Viktor hétfőn a parlamentben világossá tette: ha valakit csak a származása okán tekintenek potenciális bűnözőnek, maga is tiltakozni fog.

Finszter Géza kriminológus szerint a Jobbik javaslata jelzi, mivel járhat a hisztérikus jogalkotási folyamat, amit az elmúlt időben tapasztaltunk. Az egyetemi tanár úgy véli, ma már ott tartunk, hogy ügyelni kell arra: ha egy nyitott Btk. előtt elmegy egy politikus, nehogy beleírjon valamit.

A romák körében talán gyakoribb bűnelkövetésnek nem genetikai okai vannak, ezért Finszter azt vallja: a cigánybűnözés értelmezhetetlen fogalom. Azt azonban senki nem állíthatja, hogy e népcsoporton belül ne lennének – időnként aljas retorika által súlyosbított – szociális, kulturális és beilleszkedési problémák, amelyekről a kriminológus szerint is sokat kell beszélni.

Közben kiderült, hogy a Jobbik Gyurcsány Ferencet is börtönbe záratná. Egy másik javaslat szerint ez fenyegetné a parlamenti vizsgálóbizottsági meghallgatástól távol maradókat. A volt kormányfő egy újabb meghívás elutasítása esetén bűncselekményt követne el.

Ezt már Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője mondta a Magyar Nemzetnek. A politikus – aki az általa ” lex Gyurcsányként” nevezett javaslatot jegyzi – azt is elmondta: ebben az esetben az MSZP “felbujtó” magatartása a párt feloszlatásához vezetne.

A napilap felidézte: sem Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, sem Szilvásy György nem jelent meg a 2006-os jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság előtt. Gulyás Gergely, a testület fideszes elnöke a lapnak úgy nyilatkozott: a Fidesz frakciója még nem alakította ki végleges álláspontját, de valamilyen formában meg kell oldani ezt a kérdést. Mint mondta, ez lehet a bizottság bírságolási jogának kiterjesztése, pénzbüntetés vagy a házszabály újragondolása is.

Ajánlott linkek:

Börtönt kér a Jobbik a cigánybűnözés tagadóinak (Nol.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik