Belföld

Nem döntöttek a jobbikos Staudt bizottsági tagságáról

A képviselő a C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon megbukott.

A parlament nemzetbiztonsági bizottsága nem hozott érdemi döntést arról, hogy a testület tagja lehet-e Staudt Gábor jobbikos képviselő, aki korábban azért akadt fent az átvilágításon, mert az Alkotmányvédelmi Hivatal szerint kockázatos lehet a személye – írja az [origo].

Staudt júniusban panaszt nyújtott be Pintér Sándor belügyminiszterhez, de a képviselő szerint a miniszter azt nem vizsgálta, hogy a jelentésben foglaltak valóban kockázatot jelentenek-e nemzetbiztonsági szempontból. A képviselő ezután panasszal fordult a nemzetbiztonsági bizottsághoz. A testületnek ma arról kellett volna döntenie, hogy továbbra is érvényesnek tekintik-e Staudt jelölését.

Másfél órás vita után a kormánypárti többség úgy döntött, általánosságban kimondják, hogy C típusú átvilágítással nem rendelkező személy nem lehet a bizottság tagja, de a jobbikos képviselő ügyében majd csak a panasz elbírálása után döntenek.

Staudt korábban azt mondta, hogy a nyilvánosságnak mondott politikai megnyilatkozásai miatt találták kockázatosnak, és azt kérte Vadai Ágnestől, a bizottság szocialista elnökétől, hogy erről nyilvánosságra hozhassa a papírokat, ám engedélyt még nem kapott.

Az ülés után az egyedül nemmel szavazó Vadai azt mondta: szerinte a döntéssel a bizottság kivételez a képviselőkkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik