Belföld

Beosztja a vitanapi lógást a Fidesz

A frakció 30 százalékának kötelezően a parlamentben kell ülnie egy-egy törvény tárgyalásánál októbertől.

Októbertől szigorúbb szabályokat ír elő tagjainak a parlamenti jelenlétre vonatkozóan a Fidesz-frakció: a képviselőcsoport legalább 30 százalékának minden előterjesztés vitája alatt jelen kell lennie az Országgyűlés üléstermében; aki a beosztást nem tartja be, százezer forintos bírságot lesz köteles fizetni.

Lázár János az MTI-nek adott nyilatkozatában kifejtette: a meghozott döntés szerint az egy adott indítványért felelős szakmai kabinet tagjai mellett október 4-től a 227 fideszes frakciótag 30 százalékának – azaz legalább hetven képviselőnek – jelenléte lesz kötelező egy-egy törvényjavaslat tárgyalásánál. A beosztást egy hónapra előre készítik majd el, így minden fideszes politikus tudni fogja, mikor és milyen időtartamban kell kötelezően a parlamenti ülésteremben tartózkodnia.

Ha valaki nem vesz részt a plenáris ülésen az előzetesen beosztott időpontban, százezer forintos bírságot lesz köteles fizetni.

“Nem lehet olyan plenáris ülés, ahol a frakció 30 százaléka nincs jelen minimálisan, plusz azok, akik a napirendnek az előterjesztői vagy résztvevői” – közölte Lázár János, rámutatva: egy képviselőnek két-három órát kell majd a teremben tartózkodnia, a jelenlétet pedig Balla György frakcióigazgató fogja ellenőrizni.

Arra a kérdésre, hogy a képviselők hogyan fogadták a szigorítást, Lázár János ironizálva úgy válaszolt: “örültek”; ez a nettó jövedelmük egy jelentős része, tehát két-három igazolatlan hiányzással akár ingyenessé is válhat a képviselői tevékenység.

Arra, hogy mindez a KDNP-re is vonatkozik-e, úgy reagált: “visszautasíthatatlan ajánlatot fogok tenni a kereszténydemokrata frakció számára”, hogy ők is vezessék be ezt a rendszert.

Cáfolta, hogy a szigorúbb elvárások a Jobbik- és az LMP-frakciónak a plenáris üléseken való, általában nagy létszámú részvételére adott válasz lenne.

A szavazástól való igazolatlan távolmaradás esetén továbbra is megmarad a 150 ezer forintos bírság a Fidesz-frakcióban. Ezzel kapcsolatban a frakcióvezető elmondta, több tucatnyi befizetés volt az elmúlt időszakban, előfordult olyan eset, amikor heten kellett, hogy fizessenek. A befolyt pénzt karitatív célokra fordítják.

Közölte, Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök még nem fizetett, de “kilátásban” van ez is. “Mindig elkérezkedik személyesen tőlem, és amennyiben lehetséges, el is engedem, de volt már, amikor erre nem volt lehetőség, mert minden szavazatra szükség volt” – – mondta.

Lázár János kitért arra is, hogy egy kormánypárti frakciónak komoly felelőssége van abban, hogy a parlamenti viselkedéskultúra sokkal elfogadhatóbb legyen a társadalom számára.

Kifejtette: fontosnak tartja, hogy az ellenzéki pártok képviselőivel szemben a bekiabálás, egyáltalán a felszólalások alatti beszélgetés, telefonálás, újságolvasás kevésbé legyen jellemző, mint a korábbi időszakban.

Lázár János hangsúlyozta, frakcióvezetőként összességében elégedett a képviselőcsoport tevékenységével, szerinte a frakció “emberfeletti” munkát végzett.

Az ülésezési renddel kapcsolatban kifejtette: a Fidesz támogatja Kövér László házelnök kezdeményezéseit azzal, hogy az ellenzéki jogoknak minden héten érvényesülniük kell. A frakcióvezető úgy véli, húsz év után érdemes racionalizálni a parlament működését, a hétfői ülésnapot például meg lehetne újítani.

Lázár János arról is szólt, hogy ősszel is “határozottan jellemzőek” lesznek a kormánypárti képviselői indítványok. Példaként elmondta, hogy a lakáshitelesek védelmével kapcsolatos javaslatcsomagjuk nyolc pontjához fűződő összes törvényjavaslatot a Fidesz- és a KDNP-frakció fogja benyújtani.

Közölte: külön frakcióülések lesznek az adótörvények és a költségvetés megtárgyalására. A büdzsével kapcsolatban hozzátette, október 15-e után lesz lehetőség arra, hogy még a beterjesztés előtt több frakcióülésen is tárgyaljanak róla.

A költségvetés megvitatása és az új alkotmány előkészítése nagyon erőltetett menetet jelent majd a képviselők számára, lehet, hogy erőltetettebbet, mint tavasszal volt – vélekedett a frakcióvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik