Belföld

A hatóságok tudtával ment az etetés

Tudták a hatóságok, hogy illegális anyagok vannak az étrend-kiegészítőkben.

Régóta tudják az egészségügyi hatóságok, hogy számos étrend-kiegészítő illegálisan előállított gyógyszerhatóanyagot tartalmaz, de nem akadályozták meg, hogy a fogyasztókat megtévesztve, akár életüket is veszélyeztetve árusítsák ezeket – írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) 2008 januárja és 2010 júniusa között 113 hamisítás vagy illegális forgalmazás gyanújával lefoglalt, beküldött mintáról adott ki analitikai szakvéleményt. A megvizsgált 113 minta között háromféle volt regisztrált étrend-kiegészítő. A többi illegálisan forgalmazott, ismeretlen eredetű készítmény volt. Az OGYI laboratóriumában bevizsgált étrend-kiegészítőkben ugyanazt a potencianövelő gyógyszerhatóanyagot találtak, amit a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán vizsgált termékekben.

A Magyar Nemzet megtudta, hogy sem az OGYI-nak, sem az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnek (OÉTI) nincs szankcionálási joga. Martos Éva OÉTI-főigazgató a lapnak azt mondta, ők nem tudtak az OGYI vizsgálati eredményeiről.

A lap szerint az ÁNTSZ annyit tett, hogy zároltatta a szóban forgó készítményeket, vagyis azokban a boltokban, ahova az ellenőrök eljutottak, megkérték az eladókat, hogy amíg a hivatalos vizsgálat nem igazolják a gyanút, ne árusítsák a szereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik