Belföld

Zord őszi idő, narancssárga figyelmeztetés

Az előrejelzés szerint jelentős mennyiségű, 30 millimétert is meghaladó eső lehet több régióban.

Narancssárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország több régiójára. Az előrejelzések szerint jelentős mennyiségű, 30 millimétert is meghaladó eső lehet a Közép-Dunántúlon, Közép-Magyarországon, a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön. Az OMSZ szerint többfelé valószínű zivatar is, amelyet viharos széllökés kísérhet. Az ország keleti és középső régióiban első fokú riasztás érvényes.

Mára virradó éjszaka a Dunától keletre eső területeken szórványosan, majd dél felől egyre többfelé eredt el az eső, záporeső. Néhol zivatar is kialakult. A Dunántúlon egyre többfelé megerősödött az északi, északnyugati szél, másutt többnyire gyenge maradt a légmozgás. Hajnalra néhol ködfoltok is kialakultak. A minimum hőmérséklet reggel 11 és 16 fok között van. Délelőtt a csapadékzóna zöme egyre inkább a középső és nyugati területek felé koncentrálódik.

Péntek délután dél felől tovább növekszik a felhőzet, a Dunántúlon és a középső területeken sokfelé várható kiadós mennyiségű eső, ezzel szemben az ország északi, északkeleti felében kevés napsütés is várható, majd a kora délutáni óráktól többfelé kialakuló intenzív záporokra, zivatarokra számíthatunk. Az északnyugati szél a Dunántúlon sokfelé megerősödik, míg a Dunától keletre időnként megélénkül az északkeleti szél, zivatarok környezetében itt is számíthatunk erős széllökésekre. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 17 és 22 fok között alakul, de a tartósabban borult, csapadékos délnyugati tájakon ettől kissé hűvösebb is lehet, míg a keleti területeken akár 25 fok köré is emelkedhet a csúcsérték.

Szombaton a csapadékzóna fokozatosan a nyugati, északnyugati területek felé terjed át, további tartós esővel, még az ország többi részén egyre kevesebb helyen várható eső, záporeső. Az északi szél a Dunántúlon még gyakran megélénkül, másutt többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalra 12 és 17 fok közé süllyed a hőmérséklet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik