Belföld

Sárga figyelmeztetés: viharos széllel érkezik Erika

Hűvös időt hoz egy ciklon kedden és szerdán.

Kedden a délután folyamán nyugat felől ismét országszerte borultságig növekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható újabb eső, záporeső. A keleti megyékben élénk délnyugati, a Dunántúlon erős, helyenként viharos nyugati, északnyugati szélre kell számítani. A csúcshőmérséklet általában 12 és 17 fok között várható, a tartósan csapadékos helyeken lesz a hidegebb. Az Országos Meteorológiai Szolgálat éjfélig az egész ország területére sárga figyelmeztetést adott ki a viharos, akár 60 kilométer per órás sebességet is meghaladó szél miatt.

Szerdán éjjel az ország egésze felett borult lesz az ég, majd a hajnali, reggeli órákban a Dunántúlon időnként már kissé felszakadozik a felhőzet. Csapadék inkább a középső és a keleti megyéinkre korlátozódik, ott még több helyen, míg nyugaton már csak elszórtan lehet eső, záporeső. A délelőtt folyamán a Dunántúlon egyre nagyobb terület felett szakadozik fel a felhőzet, további eső, záporeső főként a Duna vonalától keletre fekvő tájainkon várható. A Dunántúlon és az ország középső sávjában az északnyugati szél egyre többfelé viharossá fokozódik, a Dunántúli-középhegység magasabban fekvő részein és a Balaton térségében a legerősebb széllökések elérhetik a 90-100 kilométer per órát. Az északkeleti megyékben mérsékelt marad a légmozgás. A leghidegebb órákban 6 és 11 fok között alakul a hőmérséklet.

Délután nyugat felől tovább csökken a felhőzet, és a Dunántúl nagy részén számíthatunk néhány órás napsütésre, azonban a keleti megyéinkben sok felhőre és még többfelé esőre, záporesőre van kilátás. Az északnyugati szél az ország középső sávjában gyakran megélénkül, viharos széllökések is lesznek, a délnyugati és az északkeleti részeken gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. Csak lassan melegszik a levegő, a hőmérséklet csúcsértéke általában 15 és 20 fok között alakul, de tartósabban csapadékos részeken ettől kissé hűvösebb, a naposabb délnyugati tájainkon néhány fokkal enyhébb idő várható.

A következő napokban kellemesebb, de továbbra is kissé változékony időre számíthatunk. A változó felhőzet mellett többórás napsütésre is számítani lehet. Szórványosan várható eső, záporeső, egy-egy zivatar is kialakulhat. A hűvös éjszakákat mérsékelt felmelegedés követi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik