Belföld

Meglátogat minket a finn miniszterelnök

Magyarországra látogat hétfőn a finn miniszterelnök, Mari Johanna Kiviniemi. A kormányfő találkozik Schmitt Pál államfővel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, Kövér Lászlóval, az Országygyűlés elnökével és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel.

A finn nagykövetség pénteken közölte: Mari Johanna Kiviniemi miniszterelnökként először jár Magyarországon, közigazgatási és önkormányzati miniszterként azonban már 2007-ben és 2008-ban is hivatalos látogatást tett az országban.

Orbán Viktor miniszterelnökkel a finn kormányfő a 2011 első félévében esedékes magyar uniós elnökségről tárgyal, megvitatják az EU- tagállamok gazdaságpolitikájának koordinációját és a versenyképesség növelését, valamint arról is beszélnek, miként lehet a finn vállalatok magyarországi befektetéseit növelni.

Mari Johanna Kiviniemit hétfő délelőtt fogadja Schmitt Pál köztársasági elnök a Sándor-palotában, kora délután pedig Matolcsy Györggyel és Ésik Róberttel, a Nokia Siemens Networks Magyarország ügyvezető igazgatójával tart közös sajtótájékoztatót a finn-magyar együttműködésről. Ezt követően találkozik Kövér Lászlóval is.

Mari Johanna Kiviniemi 2010. júniustól tölti be Finnország miniszterelnöki pozícióját, miután elődje, Matti Vanhanen lemondott a finn Centrumpárt elnöki posztjáról és a kormányfői tisztségről. Az új finn kormányfő, aki a négypárti kormánykoalíciót vezető Centrumpárt elnöke is egyben, a ciklus utolsó negyedében vette át a kabinet vezetését. Korábban kereskedelmi és fejlesztési miniszter, valamint közigazgatási és önkormányzati miniszter is volt.

Finnországban jövő márciusban tartanak parlamenti választásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik