Belföld

Lemondatnák a kónyi iskolaigazgatót és társait

Lemondásra szólította fel a múlt hétvégén nyilvánosságra került hangfelvétel-ügy miatt az érintett négy képviselőt a kónyi önkormányzat többi tagja. A polgármester eljárást is indít az egyik résztvevő, a faluvezetői posztra pályázó iskolaigazgató ellen.

Az ügy miatt olyan hírnévre tett szert Kóny, „amilyenre a falu sohasem vágyott, és soha nem is érdemelt volna”, hiszen az érintettek „a magyar történelem legsötétebb idejét idéző koncepciós eljárásokat terveztek” a település vezetése ellen – áll a csütörtöki keltezésű, a polgármester közlése szerint az érintetteknek már postázott levélben.

Mint írják, felháborítónak tartják, hogy mindezt baráti beszélgetésnek próbálják beállítani, ahogy azt is, hogy csak két, a felvételen emlegetett fideszes politikustól, Áder Jánostól és Gyopáros Alpártól kérnek bocsánatot, a kónyiaktól – akiktől a hat másik testületi tag szerint elsődlegesen kellene – nem.

Aller Imre, a település 1990 óta hivatalban lévő, független (de az MSZP megyei listáján szereplő) polgármestere pénteken elmondta: hivatalból vizsgálatot indít az esetben érintett Németh Marica iskolaigazgató, polgármesterjelölt ügyében. Ennek célja annak kiderítésére, nem vált-e közalkalmazotti jogviszonyához méltatlanná a felvételen hallható kijelentéseivel a pedagógus.

„Nincs más választásom, mint hogy elindítsam a vizsgálatot, hiszen a pedagógus esetében nemcsak az a fontos, hogy munkahelyén milyen magatartást tanúsít, hanem az is, hogy magatartása milyen hatással van tanítványaira, a nevelőtestület tagjaira” – jegyezte meg a polgármester, felvetve: vajon az iskola hány diákja hallhatta az interneten az igazgatónő szavait. Még vizsgálja, tegyen-e büntetőfeljelentést az ügyben.

A múlt vasárnap nyilvánosságra került hangfelvételen arról beszélgetnek a Fidesz–KDNP pártszövetség támogatását élvező önkormányzati képviselőjelöltek, illetve a polgármesteri mandátumért induló Németh Marica, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálata segítené Aller Imre helyi polgármester „leváltását”. A felvételből az is kihallható, hogy ehhez fideszes politikusok segítségére is számítottak. A Fidesz hétfőn elhatárolódott a hangfelvétel tartalmától, illetve szereplőitől.

„Egyszerűen lehallgattak bennünket. Vagy egy előre bekészített mobiltelefonnal, vagy egyéb hangrögzítő berendezéssel. Azt viszont szintén sajnálatosnak tartom, hogy politikai ellenfeleink a magánbeszélgetéseink kihallgatásával igyekeznek lejáratni bennünket” – kommentálta a Kisalföldnek a beszélgetés egyik résztvevője, Ágoston Tamás.

A kónyi hangfelvétel szereplői közül Németh Marica polgármesterjelölt a lapnak nem kívánta kommentálni a történteket. Ágoston Tamással közösen írt közleményükben elismerték, arról beszélgettek, hogy a kónyi önkormányzatnál általuk észlelt törvénytelenségekre fel kell hívniuk a figyelmet. „Azt viszont már sajnáljuk, hogy így közelítettük meg a témát, de a szándékaink tiszták. Képviselőként azonban kötelességünk a közpénzek törvényes felhasználásának biztosítása, és szükség esetén a törvényességért felelős intézmények tájékoztatása. Erről a kötelességünkről a jövőben sem mondunk le” – írták.

Aller Imre polgármester és Molnár Csaba, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke hétfőn sajtótájékoztatót tartott a településen. Molnár Csaba úgy fogalmazott: az elmúlt húsz évben is páratlan zsarolási kísérletről van szó, és a Fidesz gátlástalanságáról.

A Fidesz, szintén hétfőn, elhatárolódott a Stop.hu portálon vasárnap megjelent hangfelvétel tartalmától, illetve szereplőitől. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a Fidesz elutasítja ezt a magatartást, „szó se lehet arról, hogy bárki (…) befolyásolja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálati menetrendjét”.

A felvételen hallható személyeket nem a Fidesz, hanem a kormánypárttal választási együttműködésben álló Összefogás Kónyért nevű szervezet jelölte az önkormányzati választásra, pártja azonban a fentiek miatt hivatalosan is megtiltja a Fidesz nevének, illetve logójának felhasználását a szervezetet számára – mondta. A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Gyopáros Alpár fideszes országgyűlési képviselő cáfolta, hogy az üggyel összefüggésben beszélgetett volna a felvételen hallható jelöltekkel.

Az Állami Számvevőszék csak az Országgyűlésnek és a törvényeknek van alárendelve, és a saját ellenőrzési terve szerint végzi a munkáját – reagált a szervezet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik