Belföld

Zöldövezet helyett krematórium épülne a faluban

A hamvasztót alig 150-200 méterre tervezi a beruházó a játszótértől a Fejér megyei Úrhidán. A lakók felháborodtak.

Tiltakoznak az úrhidaiak, mert krematórium épülne a játszótér mellé a Fejér megyei település zöldövezetében. Az önkormányzat aláírásgyűjtést kezdett. Több mint 1300-an, a település teljes felnőttkorú lakossága nevét adta a tiltakozáshoz. Azt mondják: ha kell, akár polgári engedetlenséggel is gátat vetnek a beruházó terveinek.

Egy vállalkozás saját ingatlanján építené fel a krematóriumot. Az önkormányzat azonban ezen a területen zöld lakóövezetet álmodott meg a rendezési tervében. Az uralkodó szél a falu felé fúj, ráadásul a játszótér 150-200 méterre lenne a hamvasztótól.

Igaz, hogy a rendezési tervük nem tiltja a krematórium építését, ám a zöldövezethez szükséges szolgáltatásokat tervezték oda. Éves szinten kétezer halottat égetnének el, a faluban pedig átlagban 15 ember hal meg, közülük 1 kér urnás temetést – mondta a Független Hírügynökségnek Bognár József polgármester.

Az építési hatóságként eljáró fehérvári elutasította ugyan nemrég a beruházást, másodfokon a közigazgatási hivatalnál van az ügy. Az aláírásokat azért gyűjtötték, hogy ha számukra kedvezőtlen döntés születik, akkor a bíróságon bizonyítani tudják a falu álláspontját. Ha kell, akár a polgári engedetlenségig elmennek, és megakadályozzák az építést – hangsúlyozta a polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik