Belföld

Navracsics járásokban gondolkodna

Az önkormányzatok, szövetségeik és szakemberek részvételével érdemes vitát nyitni a járásokról, mert megszüntetésük (1983) óta nem sikerült hatékony és stabil egységgel pótolni a létét - jelentette ki a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Ez nem azt jelenti, hogy ugyanakkorának és ugyanolyan hatáskörökkel, intézményekkel kell rendelkeznie a kistérségi vagy járási központoknak, de érdemes mindezt újragondolni – mondta Navracsics Tibor. Alapvető feladata a közigazgatásnak, hogy „az ügyintézésnek kell mennie a polgárhoz, nem a polgárnak az ügyintézéshez”. A jól működő okmányirodai rendszerhez hasonlóan a kistérségi vagy járási szinteken is ügyfélszolgálati irodákat kellene létrehozni, amelyek januártól a megyei jogú városokban már működni fognak – fogalmazott.
Kifejtette: a többcélú kistérségi társulások rendszere “az adófizető polgárok számára érthetetlen és áttekinthetetlen struktúra”. Ezért is kell olyan egységekbe szervezni a közigazgatást, hogy “aki fizeti, átlássa és biztonságban érezze magát”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik