Belföld

„Minden benne van” az új influenza oltóanyagban

Az elmúlt évi pandémiás H1N1 vírustörzset is tartalmazza az Omninvest szezonális influenza elleni oltóanyaga, ennek ellenére bizonyos korcsoportoknak érdemes beoltatniuk magukat a pandémiás szérummal is.

Az Omninvest befejezte az összesen 1 millió 300 ezer adag szezonális influenza elleni vakcina leszállítását, vagyis eleget tett az állami megrendelésnek. Az üzemben jelenleg karbantartási, felújítási munkák, illetve szakmai kutatások folynak – mondta Németh Zsolt, a cég szóvivője.

Mivel az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján az idei szezonális influenza elleni oltóanyagba a tavalyi pandémiás H1N1 törzs is belekerült, az idősebb embereknek, illetve a krónikus betegeknek nem feltétlenül szükséges a kifejezetten H1N1 vírus elleni védelmet nyújtó vakcinával is beoltatni magukat – hívta fel a figyelmet a szóvivő.

Az újinfluenza által nagyobb arányban „támadott” fiatalabb korosztály számára viszont javasolt a pandémiás oltóanyag felíratása és beadatása is. Németh Zsolt szerint az újraoltás a korábban beadott szérummal a szervezet immunemlékének megerősítését szolgálja. Mivel a tavaly gyártott H1N1 elleni oltóanyag szavatossági idejét 2011.novemberéig meghosszabbították, a rendelkezésre álló készletből kielégíthető az igény.

A szóvivő a vakcina esetleges külföldi értékesítése kapcsán elmondta, több országgal is tárgyalnak a szérum exportálásáról, ám azt csak akkor engedélyezik a magyar hatóságok, ha maradéktalan kielégítették az itthoni igényeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik