Belföld

A szocialisták a sajtószabadságot féltik

Az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordult.

Az MSZP az Alkotmánybírósághoz (AB) fordult, mert véleménye szerint alkotmánysértő a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosításával létrehozott intézményrendszer és finanszírozási rendszer, valamint a jogszabály számos más paragrafusa. A beadványt Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető, Hiller István, Mandur László és Lendvai Ildikó jegyzik.

Lendvai Ildikó országgyűlési képviselő elmondta: alkotmányellenesnek, a sajtószabadságot sértőnek tartják a jogszabályt a létrehozott új intézményrendszer és a közszolgálati média új finanszírozási rendszere miatt, valamint a jogszabály visszamenőleges megszüntetését kérik, mert szerintük ellentmond a jogalkotási törvénynek is.

A törvény a szocialisták szerint a médiatanácsban és kuratóriumokban “a korábbi kiegyensúlyozottság elvét feladva egyoldalú, vagy kizárólagos kormánybefolyást biztosít”. Az a tény, hogy a miniszterelnök embere vezeti a médiatanácsot, azt mutatja, hogy a sajtó sokszínűsége és a véleményszabadság erős korlátokba fog ütközni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik