Belföld

Gripen-ügy: az LMP “rárepül” az információkra

A svéd Zöld Párt képviselőitől és az újságíróktól kérnek segítséget.

A Lehet Más a Politika (LMP) minden eszközt bevet azért, hogy információt szerezzen a svéd hatóságoktól a Gripen vadászgép-beszerzésekkel kapcsolatos nyomozás magyarországi vonatkozásairól – közölte Jávor Benedek. Az LMP-s képviselő azt mondta, a svéd parlamenti Zöld Párt és svéd újságírók segítségét kérik.

Az újságíróknak a svéd nyilvánossági törvény alapján jobb lehetőségük van az információk megszerzésére, mint az LMP-nek. Az ellenzéki párt még nem kapott hivatalos értesítést arról, mi a svéd hatóságok válasza a magyar megkeresésre; Jávor Benedek parlamenti felszólalása alapján kért Magyarország diplomáciai úton tájékoztatást a témában.

A Népszabadság a napokban írta meg nem hivatalos forrásból, hogy a svéd fél azt válaszolta: nem adhatja ki a Gripen vadászgép-beszerzésekkel kapcsolatos nyomozás Magyarországra vonatkozó iratait még jogsegély keretében sem. Az ügyészség ugyan vizsgálta az ügyet, de az korlátozott lehetett, hiszen nem kérte be a svédektől a vizsgálati anyag másolatát – írta a lap.

A Gripen-ügyben többször felvetődött a korrupció esetleges gyanúja. A svéd vadászrepülők beszerzéséről még az első Orbán-kormány döntött. Korábban a közigazgatási tárca azt ígérte, amint megérkezik a Gripen-akta, annak tartalmáról tájékoztatják a nyilvánosságot.

A Transparency International jelentésében a Magyarországot érintő konkrét esetek közül is kitért a Gripen-botrányra. A nemzetközi szervezet ezt is azok közé a vesztegetési ügyek közé sorolta, amelyeket Magyarország nem szankcionált.

A Gripen-ügyet korábban vizsgálta Vadai Ágnes volt honvédelmi államtitkár is, aki szerint az általa készített dokumentum titkosított részeiben van olyan információ is, amit nyilvánosságra lehetne hozni, de ennél többet jelentene, ha Orbán Viktor mondaná el, mit tud.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik