Belföld

Az ellenzék az Orbán-beszédről: nincs köze a valósághoz

Az LMP az utat, az MSZP az utópiákat kifogásolta, míg a Jobbik szerint a cigánybűnözés terén struccpolitikát folytat a kormány.

Mesterházy Attila szerint Orbán Viktor a kormányzása első száz napját értékelő beszédében nem a valóságról, hanem a fejében lévő utópiákról beszélt.

A szocialista pártelnök-frakcióvezető keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a miniszterelnök a beszédében féligazságokat mondott, és fontos témákat került el. Utóbbira példaként a devizahitelesek problémáinak megoldását említette.

Az LMP szerint új elemet nem tartalmazott a miniszterelnök kedden elmondott, a kabinet eddigi száznapos tevékenységét értékelő beszéde. A párt frakcióvezetője azt mondta: a helyzetértékeléssel több ponton is egyetértenek, de az az út, amit a kormány választott, homlokegyenest ellenkezik azzal, ahogy az LMP megújítaná a demokráciát, illetve ahogy egy esélyteremtő politikát meghirdetne.

Közhelygyűjteménynek tartja Vona Gábor a miniszterelnök keddi beszédét. A Jobbik elnöke az Éljen a valóság! szlogen helyett azt üzeni a kormány tagjainak, hogy “éljenek a valóságban”.

A Jobbik elnöke hiányolta, hogy a miniszterelnök nem ejtett szót a multinacionális tőke előjogainak eltörléséről és a közteherviselésben való nagyobb mértékű részvételéről sem. Szerinte a rend és közbiztonság nemhogy két hét, de száz nap alatt sem állt helyre, sőt, a javulás jelei sem látszódnak. Ehelyett – folytatta – a kétharmados kormánytöbbség “a cigánybűnözés kérdésében továbbra is struccpolitikát folytat”, miközben a kilakoltatási moratórium meghirdetése után egy héttel Budafokon egy többgyermekes családot telepítettek ki rendőri segítséggel, a tiltakozó jobbikos politikusok ellen pedig eljárás indult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik