Belföld

Durván betett a válság az Egészségbiztosítási Alapnak

A gazdasági válság jelentős hiányt okozott az Egészségbiztosítási Alapnál (E-Alap) - derült ki az Országgyűlés egészségügyi bizottságának hétfői ülésén. Egy év alatt 17-szer annyi lett a hiány.

Borissza Gyula, a nemzetgazdasági tárca főosztályvezető-helyettese elmondta, hogy az E-Alap 2009. évi hiánya a tervezett 8,9 milliárd forint mintegy 17-szerese, 149 milliárd lett. A bevételek elmaradásának két fő oka a csökkenő foglalkoztatásból adódó járulékbevétel-kiesés, továbbá a járulékmértékek mérséklése volt.

Az alap kiadási főösszegét 1.417 milliárd forintra tervezték, ez 1.418,9 milliárd lett, ami csekély többletet jelent.

A minisztériumi fejezet számait ismertetve a főosztályvezető-helyettes közölte, hogy a tervezett kiadási előirányzat 118,9 milliárd forint volt, a tényadat ehhez képest 140,1 milliárd, míg a bevétel a 74 milliárdos előirányzat helyett 93,9 milliárd. A tárca tavaly kiemelt forrást biztosított az oltóanyag-beszerzésnek, emellett a légi mentés korszerűsítése és a társadalmi szervezetek támogatása volt még említésre méltó.

Lődiné Cser Zsuzsanna, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) osztályvezetője a zárszámadási törvénytervezettel kapcsolatban elmondta, hogy az E-Alap bevételi és kiadási oldala között tavaly sem nem volt egyensúly, elmaradt a bevételek és a kiadások összhangjának biztosítása.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a gyógyító-megelőző ellátások finanszírozása folyamatos beavatkozást igényelt, de a gyógyszertámogatások kiadásai a tervezett összegen belül maradtak, ami egy 2007-es törvénymódosításnak köszönhető.

Mint mondta, nem hasznosultak a számvevőszék korábbi, az ágazat finanszírozásának stabil, kiszámítható és objektív rendszerére tett javaslatai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik