Belföld

Réthelyi: új csodák várnak az elsőévesekre

A nemzeti erőforrás miniszter szerint új csodák, de megpróbáltatások, kihívások ezrei is várnak az első évfolyamos hallgatókra.

Réthelyi Miklós vasárnap, a Semmelweis Egyetem budapesti tanévnyitó ünnepségén hangsúlyozta: az eredményes munkához szükséges az újdonság “nyitott elmével és szívvel” való befogadása, “hogy lelkiismeretes, igaz emberek lehessünk”. A miniszter megemlítette: rá is nagy kihívások várnak, de most nem egyetemi tanárként, hanem a tárca vezetőjeként.
Réthelyi Miklós méltatta az egyetemi tanárok munkáját, amelynek eredményeként az orvostanhallgatók tanulmányaik elvégzése után “tudnak adni azoknak, akik (…) gyógyulást várnak”. A miniszter hangsúlyozta: a hallgatók érezni fogják, hogy a több mint kétszáz éve létező orvosi egyetemen “ismerős arcok, a tudást átadni kívánó jóakarat, és ezer meg ezer új impulzus veszi majd körül” őket.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke köszöntő beszédében arról szólt, hogy a tudás versenyképessége nem csupán erősíti, hanem minősíti is azt a gazdaságot, amely a tudáson nyugszik. “Ma stabil kormányzati többséggel egyedülálló lehetőség nyílhat arra, hogy a kormány következetes tudománypolitikával jelentősen javítsa az ország tudományos és ezen keresztül gazdasági versenyképességét” – jelentette ki. Az MTA elnöke aláhúzta: csak akarat kérdése, hogy növeljék az oktatási, kutatási és fejlesztési ráfordításokat, ám ezek “hatékony tisztességes, a céloknak megfelelő felhasználását nekünk kell megvalósítanunk”, és “mindenkinek (…) a maga eszközeivel kell hozzájárulnia a megújuláshoz”.

A Semmelweis Egyetem első évfolyamán 951 magyar és 637 külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait. Összesen több mint 11 ezer hallgatója van az egyetemnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik