Belföld

Elemzés Orbán korlátairól és első 100 napjáról

24.hu
24.hu

2010. 08. 30. 09:07

Tölgyessy Péter szerint a hatalom korlátja még sokáig "csak a külföld és a gazdasági realitás lehet".

Az MR1-Kossuth Rádió politikai elemzőjeként szereplő alkotmányjogász szerint Orbán Viktor sikerrel indította el az új politikai szerkezet eszmei, hatalmi kereteinek felállítását. Mint mondta: a módszeresen térfoglaló új hatalom korlátja sokáig csak a külföld és a gazdasági realitás lehet.

Tölgyessy Péter a közrádió reggeli műsorában úgy vélte, mára a hatalommegosztásra, a jog uralmára és a piaci versenyre épített nyugatos rendszerbe vetett hit megingott, helyette Orbán a keletiesebb, a tényleges igazságosságot ígérő erős vezetőt és úgynevezett tényleges plebejus-demokráciát ajánl.

Az elemző szerint a kormányfő tudatosan jutalmazza a táborába átállókat, döntéseiben nem a jobboldal egészéhez való lojalitás, a fideszes múlt a meghatározó, inkább a személyéhez való hűség. Ideálja az ország egyetlen, ellenpontok nélküli központból való irányítása, amit a magyar társadalom egyelőre támogat, a többség elégedett a kormány tevékenységével.

Mivel hiányzik a hazai közéletből a hathatós ellenzék, így a módszeresen térfoglaló új hatalom korlátja még sokáig csak a külföld és a gazdasági realitás lehet. Az önkormányzati választások után már csaknem minden hatalom Orbán Viktornál lesz, amivel teljessé válik felelőssége az általa létrehozott rendszer tényleges eredményességéért – mondta Tölgyessy.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.