Belföld

Orbán: a magyar sport problémája nem pénzügyi természetű

Amennyiben vannak tervek, a sportágak gazdái biztosak lehetnek abban, hogy a kormány partner lesz, ad támogatást - mondta a kormányfő.

“A magyar sportágak igazi problémája ma nem pénzügyi természetű, mióta ez a sportbarát kormány van – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Sport Televíziónak adott interjúban. “Magyarországon nem pénzkérdés, hogy a sportot támogatjuk, ötlet, koncepció és tervek kérdése. Amennyiben vannak tervek, akkor a sportágak gazdái biztosak lehetnek abban, hogy a kormány partner lesz ebben, ad ehhez támogatást – jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök beszélt az öt kiemelt sportág (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong) támogatásáról is: “A törvényben megjelölt sportágakat olyanoknak látjuk, ahol van esély arra, hogy ha egy bizonyos adótámogatási rendszert lehetővé teszünk, akkor ezek a sportágak üzleti alapon is meg tudnak szerveződni. Amennyiben jól csinálják a sportági gazdák, akkor ebből sportüzlet is lehet.” A kormányfő szerint ahhoz, hogy a magyar sport felemelkedhessen, főként a fiatalokat kell megfogni.

Orbán Viktor az interjúban komoly kulturális problémának nevezte a lelátókon megfigyelhető “ócsárló” szurkolói magatartást, amely nem engedi, hogy egy-egy hazai futballmérkőzés békés, családi hétvégi eseménnyé váljon. Az utánpótlásképzéssel kapcsolatban Orbán elmondta: rossz dolognak tartja, hogy a játékosok már egészen fiatalon külföldre szerződnek.

Orbán szerint Egervári Sándor személyében a megfelelő ember ült le a nemzeti csapat kispadjára, és szerinte elérhető a cél, miszerint a csapat ott lesz a 2014-es brazíliai világbajnokságon. “Szerintem ha külföldi kapitány van, az az ország labdarúgása hanyatlásának első jele” – mondta a miniszterelnök.

AJÁNLOTT LINK:

Orbán Viktor a focivilág csúcsaira törne (Hir24)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik