Belföld

Négyen küzdenek meg Budapestért

Lejárt a főpolgármester-jelöltek bejelentésére rendelkezésre álló határidő.

A Jobbik és az LMP is bejelentette főpolgármester-jelöltjét az előírt péntek délután négy órai határidőig. A jobbikos Staudt Gábor mintegy 33 ezer, míg az LMP jelöltje, Jávor Benedek körülbelül 31 ezer ajánlószelvényt adott le a Fővárosi Választási Irodán.

Ez azt jelenti, hogy négy párt jelöltje versenghet a főpolgármesteri cím elnyeréséért, abban az esetben, ha a Jobbik és az LMP ajánlószelvényei között legalább 28 150-28 150 érvényes ajánlást találnak.

Már korábban leadta ajánlásait Tarlós István, a Fidesz-KDNP, és Horváth Csaba, az MSZP jelöltje.

Makay Zsolt, az MDF elnöke az MTI-nek elmondta, a párt főpolgármester-jelöltje, Mándi Sándor csaknem tizenkilencezer ajánlószelvényt gyűjtött össze. Az MDF közleménye szerint a párt a fővárosban a szükséges ajánlószelvény-mennyiség több mint kétharmadát megszerezte, azonban – mint írják – “a választási törvény nyári antidemokratikus módosítása miatt szigorodó listaállítási feltételeket nem teljesítheti”.

Leadta összegyűjtött ajánlószelvényeit Victora Zsolt, a Kétfarkú Kutya Párt jelöltje is. Azt mondta, 2069 ajánlást hoztak, ám miután a választási iroda munkatársai pénzjegyszámláló automatán is megszámolták, kiderült, hogy a párt összesen 3.055 szelvényt adott le. A hagyományos politikai kampányt kifigurázó szervezet jelöltje szerint azért tudtak csak ennyit leadni, mert ismeretlenek “ellopták a talicskát százezer ajánlószelvénnyel”. A viccpárt egyébként egyetlen helyen sem indít jelöltet.

A fővárosi kerületek mindegyikében indít jelöltet a Fidesz, az MSZP a XXIII. kerületet kivéve szintén. 16 kerületben jobbikos, tízben pedig LMP-s is elindulhat.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az Országos Választási Iroda honlapja (valasztas.hu)

Ötszereplős lesz a választás (Index)

A jelölési harcot hatalmas fölénnyel nyerte a Fidesz ([origo])

Ajánlott videó

Olvasói sztorik