Belföld

Vidéken igen, Budapesten nem biztos a Fidesz-többség

Koalíciós partner nélkül Tarlós István nem tud többséget szerezni - véli a Policy Agenda.
Kapcsolódó cikkek

A kiosztható 424 megyei közgyűlési mandátum mintegy 60 százalékát szerezheti meg a Fidesz – véli a Policy Agenda, amely szerint Budapesten is Tarlós Istvánnak (Fidesz) van a legnagyobb esélye, de nem biztos, hogy a Fidesz egyedül többséget tud szerezni.

A Policy Agenda úgy látja: a megyei közgyűlésekben a Fidesz 60 százaléka mellett az MSZP 18, a Jobbik 17, az LMP 4 százalékot szerezhet. Az elemző cég azzal kalkulál, hogy helyi szervezetek az új rendszerben már nem tudnak listát állítani, így mandátumhoz sem juthatnak.

Az összes megyei közgyűlésben képes lesz a kormánypárt egyedül többséget szerezni, de négy megyében reális az esélye, hogy a Fidesz elveszítse abszolút többségét. Ezek Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye, amelyek a Jobbik “fellegvárai”.

A Jobbik az országos adatokhoz képest felülreprezentált, mivel a párt ereje a kistelepülésekben van. A pártnak kedvez, hogy a megyei jogú városokban lakók szavazatai nem számítanak bele a megyei közgyűlések mandátumelosztásába. Az MSZP és az LMP helyzete ennél rosszabb.

Budapesten a Fidesz jelöltjének, Tarlós Istvánnak van a legnagyobb esélye, az még kérdéses, hogy a Fidesz egyedül képes lesz-e többséget szerezni. A kiosztható 33 közgyűlési hely közül a Fidesz 16, az MSZP 9, az LMP 4, a Jobbik 3, az MDF pedig 1 helyet szerezhet.

Az elemző, kutató cég a mandátumbecslést az országgyűlési választásokon a megyei listán szerzett mandátumok arányai alapján készítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik