Belföld

Mától Hajdu János a legfőbb terrorelhárító

Orbán Viktor volt személyi testőrét tette a Terrorelhárítási Központ élére.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatójává nevezte ki mától a miniszterelnök Hajdu Jánost. A Fidesz volt biztonsági igazgatója előzőleg miniszteri biztosként irányította a Terrorelhárítási Központ létrehozásával kapcsolatos feladatokat. Hajdu Jánost – szintén mai hatállyal – a hét elején nevezte ki rendőr dandártábornokká az államfő, akit a kormányfővel együtt a jövőben a központ véd.

A Terrorelhárítási Központ létrehozásáról szóló, augusztusban közzétett rendelet szerint a központ az ország egész területére kiterjedő illetékességgel rendelkező, a rendészetért felelős miniszter irányítása alatt működő költségvetési szerv.

Feladata az alábbi bűncselekmények felderítése és megszakítása: terrorcselekmény, emberrablás, légi jármű, vasúti, vízi, közúti tömegközlekedési vagy tömeges áruszállításra alkalmas jármű hatalomba kerítése.

Ugyancsak feladata – a nyomozó hatóságok, az ügyészség, továbbá a rendvédelmi szervek felkérésére – a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható fegyveres vagy felfegyverkezett személy elfogása, az egyéb személy elleni erőszakos bűncselekmények megszakítása, az ön- vagy közveszélyes állapotban lévők elfogása.

A Terrorelhárítási Központ elemzi és értékeli a Magyar Köztársaság terrorfenyegetettségének helyzetét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik