Belföld

Gyurcsány: Orbán becsapta az országot

Ezúttal "A becsapott ország" címmel adta közre gondolatait az őszödi szónok.

Ha summásan kell véleményt mondani, akkor az nem lehet más, mint hogy Orbán Viktort és a Fidesz becsapta Magyarországot – írja a volt kormányfő. Gyurcsány Ferenc kíváncsian várja, miként értékeli a kormány első száz napját Orbán Viktor, akin ezért számon is kéri ígéreteit.

Azonnali nagyarányú adócsökkentést ígértek. Ezzel szemben az új kormány adóintézkedései összességében növelik az összes beszedett adót. Ráadásul miközben a munkabért terhelő járulékcsökkentésről szónokoltak, most mégis a vállaltok nyereségadóját csökkentették. Ettől nem lesz több munkahely – véli a szocialista politikus.

Tavasszal a miniszterelnök elképzelhetetlennek tartotta az egykulcsos személyi jövedelemadót, most azt mondja, mindenki 16 százalékot fog fizetni, amivel “ő és a hozzá hasonlók jól járnak, a többség meg rosszul. Ez lenne az igazi népbarát adórendszer?” – teszi fel a kérdést Gyurcsány.

Segítséget ajánlottak a devizahiteleseknek, de ma az átlagos devizahiteles nagyjából tízezer forinttal fizet többet, mint a kormányváltás előtt. Növekedtek a kamatok, gyengébb lett a forint, így ma többet költünk az államadósság finanszírozására, mint kormányváltás előtt – írja.

Pénzt ígértek a rendőrségnek, a kórházaknak, az iskoláknak, de ennek ugyanígy nyoma sincs, mint a párbeszédnek. A miniszterelnöknek több ideje van focimeccsre járni, mint találkozni a munkavállalók képviselőivel. A köztisztviselők fokozott megbecsülését ígérték, ezzel szemben mára a köztisztviselők úgy vághatók ki munkahelyeikről, mint ha éppen bűnözők lennének – sorolja a volt kormányfő.

Ellenzékben még oligarchákat láttak mindenütt, most meg a legkisebb szégyen nélkül ültetnek be gazdasági vezető pozícióba volt pénztárnokuk és kedvenc bankárjuk körébe tartozó embereket.

Egy szót nem szóltak arról, hogy a harmadik köztársaság alkotmányátsutba vágó forradalmi törvénykezésre készülnek, sem arról, hogy valamennyi független intézmény élére saját pártkatonáikat ültetik. Orbán Viktor becsapta Magyarországot – summázza Gyurcsány Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik