Belföld

Teleki: Eszement ötlet a roma bűnözők gettósítása

A volt romaügyi államtitkár szerint ezzel a történelem megismételné önmagát.

A volt romaügyi államtitkár eszementnek nevezte a Klubrádióban a Jobbik miskolci polgármester-jelöltjének ötletét, amely szerint gettósítaná a bűnöző romákat. Teleki László úgy véli, ha egy roma bűncselekményt követ el, megkapja a büntetést, de nem lehet ezért a közösséget büntetni.

Nonszensz lenne az, ha Szegedi Márton kitiltaná a cigány bűnözőket Miskolcról és megvonná állampolgárságukat. Ezt nem lehet megengedni, ezzel a történelem megismételné önmagát – hangsúlyozta Teleki László. Szerinte sárba tiporja az emberi jogokat Franciaország a román és a bolgár romák hazatoloncolásával. A két ország állampolgárainak joguk van a szabad mozgáshoz. Az EU akár gazdasági szankciókkal is kényszerítheti a jogsértés abbahagyását.

Franciaország védekezik, és az egyre hangosabb bírálat ellenére bizonygatja Párizs, mindenben a jog szerint jár el a balkáni romák hazatelepítésekor, de az ENSZ szakértői bizottsága szerint ez kollektív büntetés.

Az unió és a Strassbourgi Bíróság dolga fellépni ez ellen, akár gazdasági szankciókkal is jobb belátásra bírhatja Párizst. Ha retorzió nélkül marad az ügy, akkor ez kihathat a kanadai romákra is – tette hozzá az MSZP-s politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik