Belföld

Több mint tízezren várnak idősotthoni elhelyezésre

Kevés a szabad férőhely a legálisan működő idősek otthonaiban.

Országosan több mint négyszer annyian szeretnének bekerülni idősek otthonaiba, mint ahány szabad hely van – derül ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság összesítéséből.

A lista szerint Magyarországon jelenleg 839 engedéllyel működő idősek otthona van több mint 57 ezer férőhellyel. Közülük azonban csupán mintegy 2807 szabad, ezekre országszerte 11.830-an várakoznak. A Budapesten található 74 idősek otthonában 733 szabad hely van, ezekre 2129-en várakoznak. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén megyében várakoznak a legtöbben a bejutásra, csaknem 1200-an, miközben a megye 49 intézményében csupán 89 szabad hely van. A legrövidebb várakozási lista a Zala megyei, ott 129-en szeretnének bejutni a 95 szabad helyre, ami azért is érdekes, mivel az országban ebben a megyében van a legkevesebb idősek otthona (14).

A Magyar Nemzet múlt kedden számolt be arról, hogy az ÁFSZ a honlapján nyilvánosságra hozta az engedély nélkül működő idősotthonok listáját, amelyek ellen eljárás is indult. A lista szerint főleg Hajdú-Bihar, Somogy és Pest megyében terjedtek el az engedély nélküli szociális szolgáltatások, közülük a leggyakoribb a bentlakásos szociális intézményi ellátás. A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal aznap közölte, hogy a felszámolt intézmények lakóinak elhelyezése nem egyszerű, mivel ha a hozzátartozók nem találnak megoldást, más szociális otthonokba kerülnek, de az üres helyekre itt is többen várakoznak.

Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős helyettes államtitkára múlt szombaton az MTV reggeli műsorában úgy nyilatkozott, hogy az előző kormány négy-öt év alatt hihetetlen mennyiségű pénzt vont ki a szociális szolgáltatások támogatásából, így válhattak tömegessé az engedély nélkül szociális szolgáltatásokat nyújtó intézmények. Ha valaki mérlegelte, hogy bejelentkezzen-e a legális rendszerbe, és igénybe vegyen valamilyen alacsony normatívát, vagy csinálja feketén, az utóbbit választotta – mondta a helyettes államtitkár, hozzátéve: ezt a folyamatot vissza kell terelni a legális rendszerbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik