Belföld

Változásokkal kezdődik az új tanév

Ismét lesz lehetőség az osztályozásra az általános iskola 2. osztályától, és a szülő beleegyezése nélkül, a nevelőtestület dönt az évfolyamismétlésről.

Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkára elmondta, több törvény- és jogszabály-módosítás volt és még lesz is. A közoktatási törvény módosításának egyik fontos eleme a nem szakrendszerű oktatás kötelező jellegének megszüntetése az 5-6. évfolyamon. Hozzátette: a lehetőség megmarad az iskoláknak, de ilyen jellegű órák csak a kötelező és nem kötelező tanórai foglalkozások felében lehetnek legfeljebb.

Visszavezetik a hagyományos osztályozást az általános iskolák 2. évfolyamától, de az iskolák ettől függetlenül dönthetnek úgy, hogy inkább megtartják a csak szöveges értékelést, esetleg a kettőt együtt alkalmazzák – magyarázta a helyettes államtitkár. Hozzátette: ha a diák iskolaváltásra készül, akkor a tanárnak jeggyel kell értékelnie a munkáját.

Változások a jövőben is lesznek, a 2013-14-es tanévben például a kormány központilag fogja meghatározni, melyik felsőoktatási intézménybe milyen tárgyból vagy tárgyakból kötelező emelt szintű érettségit tenni.

A kormány tervei között szerepel, hogy lehetővé tegyék a középiskolai szóbeli felvételit is azoknál a 6 és 8 osztályos intézményeknél, ahol jelentős túljelentkezés van, de ez az írásbelihez képest csak kis mértékben számíthat bele az eredményekbe.

További elképzelések között szerepel egy használható közoktatási törvény koncepciójának kidolgozása, és egyes pontokon kiegészítenék a Nemzeti Alaptantervet is – mondta Gloviczki Zoltán. A helyettes államtitkár egy komplex felügyeleti rendszer kidolgozásáról is említést tett, ami nem szakfelügyelet, nem hatóság lenne, hanem segítséget, szakmai támogatást és visszajelzéseket adna a pedagógusoknak és az oktatási intézményeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik