Belföld

A fele már elment a vis maior keretnek

Soha nem érkeztek még olyan nagy számban és olyan nagy összegekre kérelmek, mint idén, a rendkívüli időjárás okozta károk miatt.

A 3,9 milliárd forintos vis maior keretből eddig mintegy 2 milliárd forintot már kifizetett a kormányzat, a Belügyminisztérium folyamatosan utalja át az elbírált kérelmek alapján megítélt pénzeket az érintett önkormányzatoknak – mondta Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

Az államtitkár a Miskolc egyik dombján lévő, a májusi hatalmas esőzés miatt megcsúszott rézsűfalú, azóta helyreállított Szent Anna-temetőnél tartott sajtótájkoztatón közölte: a tárcához az önkormányzatoktól ebben az évben eddig 1832 vis maior kérelem érkezett, ezek közül 407-et már elbíráltak, körülbelül ezernek az elbírálása még tart, több mint 400 kérelem pedig még az államkincstárnál van hiánypótlás miatt. Ha a dokumentumok teljes egészében szabályosak és azok mögött ellenőrzötten valós teljesítések vannak, a kifizetések folyamatosan megtörténnek.

A szaktárca csak a nyári árvizek, özönvízszerű esőzések miatti károk kapcsán eddig 221 kérelmet részesített támogatásban, összesen 597 millió 111 ezer forint értékben. A legtöbb pénzt Miskolc önkormányzata kapta, hat kérelem alapján összesen 95 millió 598 ezer forintot.

Az árvíz miatt összedőlt, lakhatatlanná vált ingatlanok újjáépítését más keretből fedezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik