Belföld

Alkotmánybírósághoz fordulnak a parkolási törvény miatt

Az Emberibb Parkolásért Mozgalom (EPM) legfőbb kifogása, hogy a tilosban várakozó autókat a parkolóőrök is megbüntethetik.

Bár június elsejei elfogadása után azonnal alkotmánybírósági felülvizsgálatot helyezett kilátásba az EPM, a beadvány elkészítése meglehetősen időigényes, ráadásul megvárták, hogy a végrehajtást szolgáló fővárosi önkormányzati rendeletet elfogadja a közgyűlés – mondta hétfőn Legin István. Szerinte még körülbelül két hétre van szükségük jogászaiknak a beadványhoz – tette hozzá.

Legsúlyosabb kifogásuk, hogy a tilosban álló autókkal szemben a parkolóőrök is eljárhatnak. Legin István szerint is “nonszensz” hatósági jogkört adni nem hatósági személyek kezébe.

Az EPM szerint az új szabályok is elsősorban bevételi forrásnak tekintik a parkolás megfizettetését, nem pedig forgalomszabályozási eszköznek – mondta. Úgy vélik, hogy a jogszabályalkotók félresöpörték az Alkotmánybíróság korábbi határozatában foglaltakat, amely kimondta, hogy az ötvenszeres pótdíj túlságosan magas. A negyvenszeres szorzó lényegében nem hoz változást az EPM elnöke szerint.

Legin István szavaiból kitűnik, hogy úgy látják, a jogalkotók nem vették figyelembe az Ab azon verdiktjét sem, hogy a parkolást közjogi viszonyba kell helyezni, ennek ellenére hatályban maradtak a magáncégekkel korábban kötött koncessziós szerződések, vagyis változatlanul magánjogi szerződések keretében végzik a parkolóhelyek üzemeltetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik