Belföld

Schmitt és Orbán – két jó barát…

A politikusok aktív élő kapcsolata az ország érdekét szolgálja az államfő kommunikációs vezetője szerint.

Jelenleg kegyelmi állapot áll fönt az országban, hiszen a köztársasági elnök és a miniszterelnök barátok, akárcsak Göncz Árpád és Antall József 1990-ben – így jellemezte a Köztársasági Elnöki Hivatal társadalmi és kommunikációs vezetője, hogy miben különbözik majd az új és a régi államfő elnöksége. Schmitt Pál és Orbán Viktor barátsága Magyarországot szolgálja – jelentette ki Kiss Norbert az MTV reggeli műsorában.

Véleménye szerint olyan helyen élünk, ahol a vezető politikusoknak együtt kell működniük. Nemcsak formális keretek között találkoznak, hanem aktív, élő kapcsolatot ápolnak egymással. Nincs szükség arra, hogy a legmagasabb szinten a politikai erők egymáshoz feszüljenek, arra viszont igen, hogy egyre több mosoly és derű legyen az emberek arcán. Ezt nem állandó kritikával lehet elérni, hanem együttműködéssel, Schmitt Pál pedig együttműködő elnök – szögezte le Kiss Norbert.

Ezen túlmenően nem hiszi, hogy össze kellene hasonlítani Sólyom Lászlót Schmitt Pállal, akit egyébként kiváló embernek és köztársasági elnöknek tartott, olyan munkatársakkal, akik kiválóan dolgoztak. Az elbocsátásokról megjegyezte: Schmitt olyan munkatársakkal dolgozik, akik korábban is a közvetlen közelében tevékenykedtek, ők pedig a saját kollégáikat hozták magukkal. A híresztelésekkel ellentétben a KEH csak olyanoknak köszönte meg a munkáját, akik hasonló helyzetben voltak Sólyom László mellett. A gazdálkodással, az üzemeltetéssel foglalkozó munkatársak például mind maradtak – mondta Kiss Norbert.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a nemrég aláírt törvényeket Schmitt Pál nem két nap alatt nézte át: tanulmányozták a munkatársak , a jogászok, a köztársasági elnök ezeket látta, és az észrevételeit elmondta . Az alkotmányos aggályokkal élők véleményét pedig tiszteletben kell tartani, ők az Alkotmánybírósághoz forulhatnak, hiszen a törvény lehetőséget biztosít rá. Kiss Norbert elmondta, bíznak benne, hogy az aláírt törvények a magyarok érdekeit fogják szolgálni, határon innen és túl is.

A korábbi hírekkel ellentétben cáfolta, hogy Schmitt Pál kormányülésen vett volna részt. Mindössze annyi történt, hogy a kormány tagjaival találkozott a kormányülés előtt – pontosított a kommunikációs vezető. Az államfő itt elmondta a minisztereknek, hogy mivel szeretne az elkövetkezendő öt évben foglalkozni – tette hozzá.

„A demokrácia központja a Parlament, ezért nem zajlott fordítva a találkozó. A köztársasági elnök fontosnak tartja, hogy a magyarországi demokrácia a parlamentben centralizálódik, ha kell akkor az ellenzéki frakciókhoz is elmegy. Sőt meg fogja hívni őket a Sándor-palotába” – mondta Kiss Norbert.

Schmitt bejelentéséről, miszerint a bíróságokhoz is ellátogat, elmondta, hogy az államfő olyan széles spektrumon akar kapcsolatot tartani a társadalmi szervezetekkel és intézménnyekkel, hogy abból ne maradjon ki senki. Tudják, hogy ez nehéz feladat lesz, de egy olimpiai bajnokkal és a most felálló fiatal csapattal sikerülni fog.

Az államfő egyébként pénteken megérkezett Szingapúrba, a szombaton kezdődő I. ifjúsági olimpia helyszínére. A delegációt az ázsiai városállam magyarországi nagykövete, egyben a szervezőbizottság elnöke Ser Miang Ng fogadta.

AJÁNLOTT LINK:

Új szerepben a köztársasági elnök (MTV – Ma Reggel)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik