Belföld

Nemzeti vagyonleltár készül

A kormány 2012-től kíván működtetni az egységes integrált nemzeti vagyonnyilvántartást.

Nagy Anna kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követően bejelentette: a kormány döntött a vagyonleltár elkészítésének munkamenetéről. Mint kiemelte, az a cél, hogy egységes, látható, pontos, hiteles nyilvántartás jöjjön létre.

A kormány felkérte az érintett tárcákat – a vidékfejlesztésit, a nemzeti fejlesztésit, a honvédelmit, a belügyit, és a Nemzeti Erőforrás Minisztériumát -, valamint és a KSH-t, hogy augusztus 30-ig hozzanak létre munkacsoport, amely megvizsgálja a nyilvántartási rendszerek kompatibilitását, szükségszerinti integrálását az új rendszerbe.

A kabinet emellett felkérte Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési és Fazekas Sándor, vidékfejlesztési minisztert, hogy az “országleltár” elkészítéséhez szükséges forrásokat a 2011-es költségvetésbe tervezzék be, illetve, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közreműködésével legkésőbb 2011. december 31-ig készítsék el az “országleltárt”, azon belül pedig egy egységes és integrált állami vagyon-nyilvántartási rendszert.

A kormányszóvivő aláhúzta: eddig elmaradt az állami vagyont képező épületek, építmények, létesítmények jogi, műszaki állapotának egységes felmérése, dokumentálása, nyilvántartásba vétele, a földhivatali nyilvántartással való összevetése.
Az előzetes vizsgálatok során kiderült – fűzte hozzá -, hogy a jelenlegi nyilvántartások részben nem naprakészek, nem teljes körűek, nem pontosak, a nyilvántartásban szereplő adatok pedig nem hitelesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik