Belföld

Nyugdíjtervek: akár 11 évet is nyerhetnek egyes nők

A szakmunkásképző és a nappali tagozatos felsőfokú tanulmány is szolgálati időnek számítana.

Ha egy asszony 14 évesen kezdett szakmát tanulni, és végig munkaviszonyban állt, akkor 54 éves korára szerzi meg a 40 év szolgálati időt. A szakmunkásképző ugyanis szolgálati időnek minősül, és ha valaki munkaviszony fennállása alatt szült, és vette igénybe a gyest és a gyedet, akkor az is – írja a Heti Válasz.

Néhány napja ismert a kormánynak az a terve, miszerint a nők negyvenévnyi szolgálati idő után nyugállományba vonulhatnak. Mindez elsőként az 1954-ben (vagy azután) született nőkre vonatkozhat, akik az új szabály nélkül csak 65 évesen érnék el a korhatárt: vagyis ha teljes, csökkentés nélküli nyugdíjba szeretnének vonulni, az 1954-ben születettek csak 2022-ben tehetnék meg – írják. Az új törvény viszont 11 éves kedvezményt jelenthet nekik.

A gimnáziumot végzetteknél a kedvezmény négy évvel csökken, a középiskolai tanulmány ugyanis nem minősül szolgálatszerző időnek, ők 58 esztendősen vonulhatnak nyugdíjba 40 év munkaviszonnyal. A most nyugdíj közelbe érő diplomások és a csak érettségizettek között nincs különbség, mivel a nappali tagozaton végzett felsőfokú tanulmányok szolgálati időnek számítanak – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik