Belföld

Több mint tízmilliárdos kár Szabolcsban

Rendkívüli mértékű károkat okoztak a természeti csapások a mezőgazdaságnak.

A becslések szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint tízmilliárd forintos kár érte a gazdálkodókat. Az agrártermelők érdekképviseleti szervezetei, az Agrárkamara, a MOSZ és a MAGOSZ ezért azonnali kormányzati intézkedéseket sürget a termelők megsegítésére – jelentették be közös sajtótájékoztatójukon pénteken Nyíregyházán az érdekképviseleti szerveződések térségi vezetői.

Csak a növénytermesztőknek hatmilliárdos kárt okozott a rendkívüli időjárás – a sok eső, a belvíz, az ismétlődő viharok és jégverések. Nem kímélte a természet az erdészeteket sem, eddig több mint 2,5 milliárd forint kárt összegeztek, de megrongálódtak gazdasági épületek, és komoly károk keletkeztek a hal- és vadgazdálkodásban is.

Demendi László, megyei agrárkamarai elnök elmondta: az agrárkamara saját hatáskörben úgy döntött, ebben az évben nem kell megfizetniük a gazdálkodóknak a kamarai tagdíjat, ami közel ezer tagot érint, az összeg pedig vonzatával (kamatokkal) együtt 17 millió forint. A 974 tagot számláló megyei tagság egyébként Szabolcs mezőgazdasági termelésének több mint 60 százalékát adja.

A MAGOSZ, A MOSZ és az Agrárkamara megyei elnökeinek együttes aláírásával meghívólevelet küldtek Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárügyekért felelős államtitkárának, hogy augusztusban, egy neki megfelelő időpontban látogasson el Szabolcs-Szatmár-Beregbe. Szeretnék, ha a helyszínen tájékozódna a megye mezőgazdaságának helyzetéről, és találkozna a megye agrártermelőivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik