Belföld

Menesztik három nemzeti park vezetőjét

Három nemzeti park vezetőjével nem kíván a továbbiakban együtt dolgozni Illés Zoltán környezetügyi államtitkár.

A hortobágyi, az őrségi, valamint az aggteleki nemzeti parkok vezetőjét váltja le a környezetügyi államtitkár. A szakpolitikus elmondta: a törvény szerint nem kell indokolnia a lépést, de nagyrészt gazdálkodási ügyek állnak a döntés hátterében.

Az érintettek között van, aki még nem kapott hivatalos értesítést és van olyan környezetvédelmi szervezet is, amely már tiltakozását fejezte ki.Illés Zoltán elmondta: a leváltott vezetők helyére nagy tapasztalatattal rendelkező, régóta a környezet- és természetvédelem szakterületein dolgozó embereket kíván kinevezni.

Salamon Gábor, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója pénteken – az akkor még csak az egyik lapban megjelent információkra reagálva – azt mondta: maga is a sajtóból értesült a hírről, ezért nem is kívánja azt kommentálni. Annyit azonban elmondtott, hogy közel 30 éve dolgozik a természetvédelemben és a leváltás kapcsán kifizetendő kéthavi végkielégítést méltánytalannak tartaná. Hozzátette azt is, hogy amit a becsülete kíván, azért harcolni fog. Egyébként úgy érzi, nincs miért szégyenkeznie, ha kell, megnyugodva áll fel a székéből.

Tiltakozását fejezte ki az aggteleki igazgató felmentése miatt a debreceni székhelyű Tiszántúli Természetvédők Társulata (TTT). Zsák Ferenc Tibor elnök nyílt levelében arra utal, hogy véleménye szerint nem szakmai, hanem személyes okok vezettek a döntéshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik