Belföld

Papcsák titkos szerződéseket passzolt át a KEHI-nek

A kormánybiztos szerint a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok közvetlenül érintettek a megkötésükben.

Papcsák Ferenc kormánybiztos javaslatára négy, az előző ciklus alatt kötött állami szerződést vizsgál a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI): a sanghaji világkiállítást, a sukorói kaszinó koncesszióját, az Omninvest Kft.-vel kötött szerződéseket és a moszkvai kereskedelmi képviselet ingatlanértékesítését. Papcsák Ferenc pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: ezen ügyekben a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok közvetlenül érintettek.

A kormánybiztos leszögezte, közös az ügyekben, hogy a két korábbi kormány megtárgyalta azokat, döntést hozott és a “nemzetközi érintettség is fennáll”: a legtöbb esetben államközi, illetve a legmagasabb szinten, többször is Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon személyes részvételével zajlottak a tárgyalások az amerikai, izraeli, kínai és orosz üzleti partnerekkel.

Azért is kellett bevonni a KEHI-t a vizsgálatokba – fűzte hozzá -, mert az állammal több milliárdos értékben kötöttek szerződést és az állammal szerződő felek tulajdonosi háttere offshore társaságnak minősül.

A szerződéseket legmagasabb szintű minősítéssel, titkosítással látták el – húzta alá a kormánybiztos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik