Belföld

Pozsgay: Erős köztársasági elnök kell

Stabil, kiszámítható intézményrendszer és a történelmi folytonosság helyreállítása; ezek lesznek majd a legfőbb hozományai a új alkotmánynak - nyilatkozta Pozsgay Imre, a rendszerváltás idején szerepet vállalt politikus, az új alkotmányt a miniszterelnök kérésére kidolgozó tanácsadó testület egyik tagja a Duna Televízióban.

Pozsgay úgy látja: a mostani parlamenti többség bőséges politikai hátteret ad az alkotmányozás megindításához, és nem ért egyet a folyamat bírálóival. Az alkotmányozásnak megvan a legitim, törvényes alapja azzal, hogy erős, kétharmados többség jött létre az Országgyűlésben, amely a felelősséget is vállalhatja az alkotmányért – szögezte le a politikus.

“Azok, akik fanyalogva arról beszélnek, hogy milyen jogon kezd alkotmányozni ez a törvényhozás, elfelejtik, hogy ők is elkezdték 1994-98 között, de megrettentek tőle. Elfelejtik, hogy az általuk oly védett mostani alkotmány is kimondja, hogy akinek kétharmadosnál nagyobb parlamenti többsége van, az alkotmányozásra is alkalmas” – érvelt Pozsgay Imre. Kiemelte, hogy megbízható és kiszámítható intézményrendszert teremt majd az új alkotmány. Ez pedig megvalósíthatja a bizalmat a közjogi intézményekben.

Pozsgay kijelentette: a másik fontos cél helyreállítani a történelmi folytonosságot, amelyet 1949-ben megszakítottak. Ez úgy értendő, hogy a mostani, ideiglenes és sokszorosan módosított alkotmánnyal is, ma is hordozzuk annak a korszaknak és állapotnak “az emlékeit és bizonytalanságait”, amely a sztálini alkotmány átvételével kezdődött és amely “nyíltan, kihívó módon üzente az országnak, hogy elvettük a szuverenitásotokat, függetlenségeteket” – magyarázta.

Pozsgay Imre szerint a szinte tisztán formális (mai) elnöki szerepet egy erősebb elnöki szerepre kell átváltani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik