Belföld

Bukhatnak az új metrókocsik, tovább csúszhat a 4-es metró

Valószínűleg holnap döntenek arról, hogy megkapják-e az engedélyt a 4-es és a 2-es metró vonalára szánt szerelvények.

A Nemzeti Közlekedés Hatóság a napokban fejezte be a tesztelést, nagy valószínűséggel az új Alstom metrókocsik nem kapnak engedélyt – írja az Index. A BKV a korábbi csúszások után július 31-ig adott határidőt a cégnek arra, hogy megszerezze az engedélyt, különben kilátásba helyezte, hogy felbontja a szerződést. Az ultimátumot a fővárosi közgyűlés is megerősítette. A Nemzeti Közlekedési Hatóságnak ezért pénteken, 30-án döntést kellene hoznia.

A tesztelés során számos probléma kiütközött, a metrókocsi méretével is kapcsolatban is aggályok merültek fel. A BKV és a cég között már pénzügyi viták is kialakultak.

A hírportál úgy értesült, hogy Ikvai-Szabó Imre, gazdasági főpolgármester-helyettes péntekre válságtanácskozást hívott össze. Ezt a főpolgármester-helyettesi irodán is megerősítették.

Ha a döntés valóban negatív lesz, más következmények mellett új pályázatot kell kiírni a metrókocsikra, ami akár egy évvel is eltolhatja a 4-es metró 2013 év végére tervezett átadását. Emellett a 2-es metrón közlekedő orosz kocsikon 3,2 milliárdba kerülő átfogó karbantartást kell elvégezni – írja az Index.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik