Belföld

Galamposta Sólyomnak, az államfő csak a tv-díjról dönthetett

A médiacsomag alkotmányossági vizsgálata így elkerülhető, de áldozat lehet a lex takarítónő.

Megjelent a Magyar Közlönyben az idei költségvetésrõl szóló törvény módosítása, amely így vasárnap hatályba lép. A jogszabályt Lezsák Sándor küldte át az államfőnek. Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke szerdán hivatalosan is bejelentette, amit korábban már sajtóhírek megszellőztettek, hogy feladatait – ezzel a továbbküldés jogát – alelnökére bízta.

A most a köztársasági elnök által aláírt – múlt csütörtökön elfogadott – törvénymódosítás augusztus elsejétől az állam átvállalja a vendéglősöktől a televízió üzembentartási díj egész éves összegét.

A parlament múlt csütörtökön, a nyári ülésszak zárónapján tucatnyi törvényjavaslatról döntött, de az Országgyűlés honlapja szerint a költségvetési törvény módosítása az egyetlen, amely eljutott Sólyom Lászlóhoz. A többi indítványt a törvény adta határidőn belül jövő héten írja alá Lezsák Sándor.

15 nap van továbbküldeni az elfogadott jogszabályokat az államfőnek. Ha kivárják a házszabályban rögzített határidőt, a módosítások alkotmányosságát már Schmitt bírálja el köztársasági elnökként.

Ez a taktika jól jöhet a médiacsomag múlt héten megszavazott részei esetében, ám nagy kockázatot jelent a lex takarítónő néven emlegetett törvény esetében, amely eredetileg szintén vasárnap lépne életbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik